Fysik

Beregning af jordens omkreds ved hjælp af længdegrader

13. januar 2013 af Mrninja (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Vi er to samfundsfagselever i 2.G. på gymnasiet, som ikke fatter en brik af fysik. Så hvis der er der nogen der kunne hjælpe os med det her spørgsmål kunne det bare være knæhøj karse! Sprøgsmålet er hvordan man finder jordens omkreds ved hjælp af længdegrader. Vi har prøvet os frem, men intet har givet pote. Så vi vil gerne vide hvad fejlen i vores ligning er.

Her er den ligning vi benyttede os af for at finde omkredsen:

længdegrad2 - længdegrad1 = gradforskel

360(Jordens omkreds i grader) / gradforskel = andel af hvor stor en del graderne er af det totale

andel af hvor stor en del graderne er af det totale * hvor langt, der er mellem koordinaterne i kilometer = (noget der giver et helt forkert svar)

Og her er den i tal:

55,7120638° - 55,710861° = 0,12027°

360 / 0,012027° = 29932,6515

2993,2652 * 0,13745 = 4114,249 km

(Det rigtige svar er cirka 40.000 kilometer)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan ikke bare ud fra den brøkdel, som forskellen i længdegrader udgør af hele ciklen bestemme cirklens omkreds. Man skal også vide, hvilken afstand ved ækvator, som forskellen i længdegrader svarer til.

(L2 - L1) / 360º er den brøkdel af hele cirklens (ækvators) omkreds, som længdeforskellen L2 - L1 svarer til.

Hvis man benytter længdegrader for to steder, der ikke befinder sig på ækvator, skal man også kende stedernes geografiske bredder for at bestemme afstanden mellem de to steder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#1:  Jeg lærte i skolen, geografilærer: Flemming Nygård, at afstanden mellem to hele grader er ca. 111 km, hvilket så betinges af, at jorden er kuglerund.

Derfor kan jordens omkreds findes til 111 km * 3600 ≈ 39960 km.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det gælder i almindelighed for breddegrader, men kun ved ækvator for længdegrader. Man skal gange ΔL med cos(φ) hvis der er tale om længdegrader for to positioner med samme breddegrad φ.

Længdeenheden 1 meter blev i sin tid indført (defineret) under den franske revolution som en 10-milliontedel af afstanden fra ækvator til polerne. Derfor er Jordens omkreds ved ækvator med ret god nøjagtighed lig med 40000 km, og 1º længdeforskel ved ækvator svarer derfor til

40000km/360º ≈ 111km 


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Hvad er da den relative afvigelse i afstanden mellem to længdegrader, målt ved ækvator hhv. polerne, nu hvor tegnet: " ≈ " er flittigt i brug ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ved polerne er afstanden mellem to længdegrader 0.

Jorden er ikke en nøjagtig kugle, så derfor er dens omkreds ved ækvator ikke præcis 40000 km. Ifølge wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Earth er jordens omkreds ved ækvator 40075,017km, mens den meridionale omkreds via polerne er 40007,86km. Angivelsen 111km er derfor korrekt til 3 betydende cifre.


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. januar 2013 af hesch (Slettet)

#5: Ja, det er mig der altid bytter rundt på længde- og breddegrader.

Men det må jo stadig gælde, at afstanden mellem to længdegrader ved ækvator 111 km.  ( Hvor skulle man ellers slå målebåndet omkring ? ).


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, og det fremgår også af forklaringerne i #1 og #3.

I øvrigt fristes man næsten til at tro, at de i #0 opgivne tal drejer sig om breddegrader for to positioner i Danmark, der har en breddeforskel på ca 4,33" svarende til ca 134m. Det er sikkert det tal, der opgives til 0,13745km, hvorfor tallene i opgaven giver en omkreds på

0,13745km·360º/0,0012027º = 41142km,

dvs. et bud på omkredsen med en fejl på 2,8%.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2015 af Bokul (Slettet)

Lad y være forskellen i længdegrader mellem to punkter på en breddeparallel, lad x være den breddegrad, hvor den den pågældende breddeparallel skærer meridianen, så har vi, at antallet af breddegrader, z, kan findes ud fra y ved hjælp af denne formel: z = (cos x) * y.


Skriv et svar til: Beregning af jordens omkreds ved hjælp af længdegrader

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.