Kemi

pH af stærk og svag syre

13. januar 2013 af hejmeddiganonym (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. 

Nogen, der kan hjælpe mig med at finde ud af, hvordan jeg beregner pH for 1M HCL (Stærk syre) og hvordan jeg beregner pH af 1M CH3COOH (svag syre)?

Det ville være en stor hjælp! :)

Tak på forhånd 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

Da HCl er en yderst stærk syre, kan du antage, at al syren bliver omdannet til oxoniumioner. Derfor må det gælde, at:

     [HCl] = [H3O+] = 1.0 M

Nu kan du beregne pH ved formlen:

     pH = -log( [H3O+] ) = 0 


Svar #2
13. januar 2013 af hejmeddiganonym (Slettet)

Mange tak, det har jeg også lige fundet ud af :) men hvad med den svage syre 1 M CH3COOH ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

Jeg mener du kan beregne pH for 1 M eddikesyre, med formlen:

     pH = 0.5 * (pKs - log(cs)) = 0.5 * (4.75 - log(1)) = 2.375

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

Beviset ser ud som følgende:

                             S    +    H2O    <=>    B    +    H3O+

Start                     cs                            0 M         ≈ 0 M
Ligevægt           cs - [B]                       [B]          [H3O+]
                          cs - [B]                    [H3O+]       [H3O+]                                 

Sættes dette ind i ligevægtskonstanten får vi:

             Ks = [H3O+]2 / (cs - [H3O+])    

I vores reaktion, vil ligevægten ligge langt mod venstre (svag syre). Derfor kan vi tilnærmelsesvis skrive:

             Ks = [H3O+]2 / cs  <=>  [H3O+]2 = Ks * cs

Nu tages logaritmen på begge sider af lighedstegnet:

             2 * log( [H3O+] ) = log(Ks) + log(cs)

Og vi får altså, at:

             pH = 0.5 * (pKs - log(cs))                


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2013 af ChemistryIsKey

Så altså, pH i stærk syreopløsning:

     pH = -log(cs)

Og pH i svag syreopløsning:

     pH = 0.5 * (pKs - log(cs))


Skriv et svar til: pH af stærk og svag syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.