Fysik

Hjælp til opgaver idealgasser

14. januar 2013 af Bammm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har 2 opgaver som jeg er helt blank på de lyder følgende

En dejlig varm sommerdage er temperaturen 26C. Den relative luftfugtighed er 35%.

Spørgsmål : Bestem det faktiske indhold af vanddamp pr m3


Dækkene på en bil er en kølig morgen, hvor temperaturen er 10 C, pumpet op til et tryk på 255 kPa. Midt på dagen, hvor bilen står i skolen, er dækkenes temperatur steget til 45C

Spørgsmål : Beregn det nye dæktryk, når vi går ud fra, at dækkenes rumfang er konstant

Er ret usikker på begge to, mest den øvereste.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2013 af mathon

En dejlig varm sommerdage er temperaturen 26 C. Den relative luftfugtighed er 35%.

Bestem det faktiske indhold af vanddamp pr m3

 

                           n = (p • V) / (R • T)              trykket forudsættes at være 1 atm = 101325 Pa

                           
                           n = ( (101325 Pa) • (1 m3) )  /  ( (8,31451 Pa·m3/(mol·K)) • ((273,15+26) K) )

                           n = 40,74 mol

massen af 40,74 mol atm luft
er
                           m = (40,74 mol) • (28,81 g/mol) = 1173,72 g

det faktiske indhold af vanddamp pr m3 luft

                           mvanddamp = (1173,72 g) • 0,35 = 410,8 g


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. januar 2013 af mathon

 

             p1•V = n•R•T1

             p2•V = n•R•T2                       hvoraf ved division


             p2/p1 = (T2/T1)

             p2 = (T2/T1) • p1


                                                          p2 = ( (273,15+45) / (273,15+10) ) • (255 kPa) = 286,52 kPa


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2015 af mbn89 (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2015 af Soeffi

#0. En dejlig varm sommerdage er temperaturen 26 ºC. Den relative luftfugtighed er 35%. Bestem det faktiske indhold af vanddamp pr m3

Du skal have en kurve for sammenhængen mellem relativ fugtighed (RF), luftens temperatur og antal gram vand på gasform per kubikmeter luft.

Af nedenstående kurve ses temperaturen på første aksen, den relative luftfugtighed er indtegnet i form af kurver og luftens indhold aflæses til venstre på anden aksen.

Man finder 26 ºC på første-aksen og går op mellem kurven for RF = 30% og RF = 40%. Herfra går man mod venstre og aflæser værdien 7,5 g H2O/m3. 

(RF = 100% er dugpunktet, dvs. den største mængde H2O der kan være på gasform i en kubikmeter luft ved den pågældende temperatur. Ved 26 ºC er det 24 g/m3).


Skriv et svar til: Hjælp til opgaver idealgasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.