Matematik

Matematik

14. januar 2013 af Gymgy (Slettet)

Jeg har prøvet på at regne det her ud men kan simpelhen ikke finde frem til det rigtige svar da jeg kender facit. Håber der er en der kan hjælpe og fortælle hvordan man gør. 

 

Opgave 1:

Prisen på en bestemt vare fordobles på 9 år. Varens pris var 2200 kr. i 1950. Hvad var prisen i 1960 og 1990?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2013 af 123434 (Slettet)

(1+r)12 = 2

(1+r) = 21/12

P1960 = 2200*(21/12)10 = 2200*210/12

P1990 = 2200*(21/12)40 = 2200*240/12
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2013 af AMelev

Der mangler en oplysning, men opgavens ordlyd tyder på, at der tale om en fast årlig procentvis stigning, altså at varen pris stiger med samme procent hvert år.

Hvis det er tilfældet, skal du benytte fremskrivningsformlen: K = K0*(1 + r)n, hvor K er beløbet efter n fremskrivninger og K0 er startbeløbet (her beløbet i 1950). 
(1 + r)n er fremskrivningsfaktoren for n fremskrivninger og r er vækstraten (rentefoden).

Når du udnytter, at beløbet fordobles på 9 år, kender du også beløbet efter 9 år. Det indsætter du i formlen og løser ligningen mht. r.

Når du har bestem r, kan du fremskrive beløbet med hhv. 10 år og 30 år fra 1950

 

 

NB! Fremskrivningsfaktoren over 9 år er 2 (fordobling svarer jo til at gange med 2), dvs. at (1 + r)9 = 2 uanset startbeløb.


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.