Matematik

Opgave

15. januar 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en artikelserie i Berlingske Tidende om HT (Hovedstatens Trafikselskab) kunne man den 31. juli 1987 læse følgende:

"Erfaringen viser, at hver gang taksterne stiger med 10%, mister vi 3% af kunderne," oplyser HT's økonomichef Jens Møller.

Kunderne flygter fra HT. Derfor mangler der penge i kassen, og derfor stiger billetprisen med op til 19% næste år. HT er i en urimelig konkurrencesituation overfor privatbilismen siger forsker.


Hvor stor en procentdel af passagererne må HT forvente at miste, hvis taksterne stiger med 19%?


Hvor mange procent vil HT's billetindtægt stige med, hvis taksterne stiger med 19%?

Nogle, der vil hjælpe mig med opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan lade f(x) være en funktionsmodel for antal kunder som funktion af takstprisen x.

Opgavens oplysning giver da

  f(x·1,10) - f(x)  = -0,03·f(x)

Med kendskab til modeller, lineære funktioner, potensfunktioner, eksponentialfunktioner skal man først afgøre, hvilken modelfunktion der kan benyttes til at passe ind i beskrivelsen. Bestem en af modellens parametre, og benyt den så til at besvare det andet spørgsmål.


Svar #2
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Der står i opgaven, at det skal vær een potensfunktion.

Der står: "Det antages, at antallet af passagerer i HT som funktion af den gennemsnitlige billettakt kan beskrives ved en fuktion f af typen: f(x) = b*xâ


Svar #3
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Undskyld, men jeg forstår ikke helt, hvad jeg skal. Jeg har fundet a i forskriften. Den giver 0,310.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så slipper du jo for at tænke selv. Men din værdi for a er ikke korrekt.

Indsæt så en potensmodel i ligningen

b·(x·1,10)a - b·xa = -0,03·b·xa , så

1,10a = 0,97 , hvoraf

a = log(0,97) / log(1,10) ≈ -0,31958

Beregn så

[ (f(x·1,19) - f(x)) / f(x) ] · 100%


Svar #5
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Jeg ved ikke, hvad jeg skal sætte ind på f(x)'s plads og x's plads. Jeg tror ikek rigtig jeg forstår formlen. Vil du være sød at forklare mig den?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man har jo af opgavens oplysning bestemt, at f(x) = b · x-0,31958 . Benyt så dette til at beregne

[ (f(x·1,19) - f(x)) / f(x) ] · 100% = [ (b·(x·1,19)-0,31958 - b·x-0,31958) / (b·x-0,31958) ] · 100%

                                                     = [ 1,19-0,31958 - 1 ] · 100%

                                                     = ...

Pointen ved potensmodellen er, at den beregnede procentuelle ændring ikke afhænger af x.


Svar #7
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Tusind tak. Hvordan finder jeg så ud af følgende: Hvor mange procent vil HT's billetindtægt stige med, hvis taksterne stiger med 19%?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis man antager, at x er gennemsnitsprisen for en kundebillet, vil x·f(x) være billetindtægten.


Svar #9
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Kan det passe, at facit er: -1,84 %?

Men jeg får minusfortegn, hvilket ikke giver mening...


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal så beregne

[ (x·1,19·b·(x·1,19)a - x·b·xa) / (x·b·xa) ] · 100% = [ 1,19a+1 - 1 ] · 100%

                                                                                    = [ 1,190,68042 - 1 ] · 100%

                                                                                    = 12,6%


Svar #11
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Jeg kan ikek helt se, hvor du får eksponenten fra? Altså 0,6...

Har du brugt formlen for r_1 eller r_2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ok, der var en typografisk svipser i #10. Det skulle være

[ (x·1,19·b·(x·1,19)a - x·b·xa) / (x·b·xa) ] · 100% = [ 1,19a+1 - 1 ] · 100%

                                                                                    = [ 1,190,68042 - 1 ] · 100%

                                                                                    = 12,6%

a+1 = -0,31958 + 1 = 0,68042


Svar #13
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Hvad betyder a + 1?

Jeg synes kun jeg har set r + 1 før?

Må jeg spørge, hvad din formel hedder?


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg forstår ikke, hvad du mener. a+1 er resultatet man får ved at lægge 1 til a. Hvad der skal beregnes er vist i #12, og det reduceres til det viste udtryk.

Hvis f(x) er en potensfunktion af formen f(x) = b · xa , er x·f(x) jo en potensfunktion af formen b · xa+1 , og det er den man beregner procentuel ændring for.


Svar #15
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Men hvad er a, og hvorfor plusser vi a med 1? Jeg kan godt forstå udregninger - men jeg ved bare ikke hvad jeg skal "Oversætte det til", hvis du forstår ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

a er jo eksponenten i potensmodellen. Genlæs forklaringen i #14.


Svar #17
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Er x så lig med 1? altså x'et i x*f(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, x er den uafhængige variable i modellen, altså taksten. Genlæs sidste linie i #6.


Svar #19
15. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Men så forstår jeg slet ikke, hvordan a lige pludselig bliver til a + 1, når man ganger f(x) med x. Hvor kommer det 1-tal fra?


Brugbart svar (0)

Svar #20
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det kommer jo fra at man ganger f(x) med x:

x·f(x) = x·b·xa = b·xa+1

Repeter potensregnereglerne.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.