Fysik

Energi

16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen..

Jeg er lige begyndt at have Fysik C, vi har en opgave for men er gået i stå.

Spørgsmålet er:

Vi har en bil der vejer 1000 kg, og jogger sømmet i bund indtil vi har brændt 0,1 L benzin af. Bilen holder stille når vi starter forsøget. Hvor hurtigt vil bilen køre når de 0,1 L er brændt af, hvis vi antager, at alt den kemiske energi bliver omdannet til kinetisk energi?

Jeg tror jeg skal bruge formlen Ekin = 1/2 * m *v2

Sætter oplysningerne ind Ekin = 1/2 * 1000kg * v2

Det er her jeg går i stå, hvad skal jeg nu??


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2013 af Kasper73

Du skal have fat i brændværdien for benzin. Densiteten for benzin er 730 kg/m3. Dernæst skal du vide at brlndværdien for benzin er 43540 kJ/kg (opgivet til kg, derfor skal du omregne 0,1 L til hvad det svarer til i kg.) (oplslag i "Kemiske og fysiske tabeller).

Når det er regnet ud skal du sætte det tal (brænværdien * massen af benzinen) ind på Ekin plads og isolere v2. Find så √ af v2.

 


Svar #2
16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet)

Ifølge bogen så er Benzin brændværdi: 3,2 * 107

Der er en formel E = H * V

Hvor E er energi målt i joule

H er Brændværdi målt i joule/liter

V er Volumen målt i liter

Når jeg sætter oplysningerne ind i formlen:

E = 3,2 * 107 * 0,1 L = 3.200.000 joule

Er det rigtigt??


Svar #3
16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet)

Jeg er helt væk kan ikke komme ud af den... :/


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. januar 2013 af mathon

   brændværdien af benzin
   er
                             H = 32 MJ/L

                             E = H • V = (32·106J/L) • (0,1 L) = 3,2·106 J

                             v = (2E/m)1/2 = ( 2 • (3,2·106 kg•m2/s2) / (103 kg) )1/2 = 80 m/s = 288 km/h


                          


Svar #5
16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet)

Det du har regnet det er hele opgave ikk.. ?

Dvs. Bilen køre 288 km/h indtil den 0,1 liter benzin bliver brændt af.


Svar #6
16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet)

Jeg er lige gået i stå i en anden opgave:

Regn den samme opgave, nu under antagelse af, at kun 25 % af den kemiske energi bliver omdannet til kinetisk energi.
Hvor bliver de sidste 75 % af?

Ekin = 1/2 * m * v2
 

Jeg får den til at være 40 m/s som svar til 144 km/h.

Det jeg er i tvivl om er Hvor bliver de sidste 75 % af?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. januar 2013 af mathon

 

                                 v2 = (2((1/4)E)/m)1/2 = (1/2) (2E)/m)1/2 = (1/2) • (288 km/h) = 144 km/h

Hvor bliver de sidste 75 % af?

     75% af energien går til opvarmning af smøreolie, motorblok, kølevand, drift af vinduesvisker,
     akkumulatoropladning, bevægelsesenergi til kilerem, dele i gearkasse, kardanaksel, knastaksel
     og elenergi til tændspole, for-, bag-, bremse- og blinklys.


Svar #8
16. januar 2013 af Fener1907 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.