Matematik

Taylor opgave - Haster !

17. januar 2013 af ymerdrys000 (Slettet)

Hej Alle (:

Jeg sidder og har lidt problemer med denne opgave og jeg skal til eksamen i morgen :( !!

I opgaven er følgende funktion opgivet:

f(x)=(1-cos(x))/x^2

Opgaven lyder af man skal finde den afledede

f^(4)(0) = 1/x (altså man skal differentiere f 4 gange og indsætte 0)

Man skal så finde x

Umiddelbart virkede opgaven ikke så problematisk men ved indsættelse af 0, vil nævneren i den 4. afledede give 0, og det kan man jo ikke.

Så prøvede jeg at bruge L'Hôbitals regel indtil jeg fik udtrykket cos(x)/2

ved indsættelse af det får jeg x=2. Dette er forkert. Herfra er jeg gået i stå.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2013 af peter lind

Du skal indsætte x= 0 hvilket giver ½


Svar #2
17. januar 2013 af ymerdrys000 (Slettet)

Nej det var jo det at det ikke var (: Jeg fik at jeg ved at bruge L'Hôbitals regel fik jeg x = 2. så bliver svaret: f^(4)(0) = 1/2 (altså jeg har indsat x = 2 i udtrykket) , men det var som sagt forkert. (Jeg har en facitliste)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2013 af peter lind

Du finder ikke x=2 noget sted i den beregning Der du har fundet er ikke f(4)(0) men f(0)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2013 af peter lind

Ellere rettere grænsværdien af f(x) for x->0


Svar #5
17. januar 2013 af ymerdrys000 (Slettet)

Det kan godt være det er mig der ikke forstår men man må få:

f(4)(x) = f(x) fordi: 

f(x) = cos(x)/2

og f(4)(x) = cos(x)/2

Derfor må man få: f(4)(0) = f(0) = ½

Når man indsætter 0, får man ½ det er jeg enig med og derfor er x = 2 (da det er x vi skal finde og x er nævneren i brøken til ½)


Svar #6
17. januar 2013 af ymerdrys000 (Slettet)

Og som sagt er ½ forkert ifølge facitlisten

så x = 2 er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2013 af peter lind

Du har ikke skrevet hele opgaven. Ud fra overskriften gætter jeg på at du skal finde taylorpolynomiet op til 4. orden. Det betyder at du skal finde f(0), f'(0). f''(0), f(3)(0) og f(4)(0). For at dette skal have mening skal f(0) være defineret og funktionen skal være kontinuert i 0. For at funktionen skal være kontinuert skal der gælde f(x) -> f(0) for x -> 0. Det er denne grænseværdi du har fundet og ikke andet. Du har ikek fundet noget som helst om at x er 2, ½  eller noget helt tredje.


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2013 af peter lind

Hvis mit gæt om hvad opgaven går ud på kan den løses nemmere nemlig ved at fortage en rækkeudvikling af cosinus funktionen. Den rækkeudvikling kender du måske endda allerede.


Skriv et svar til: Taylor opgave - Haster !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.