Matematik

Skal finde antal hold i en fodboldturnering

21. januar 2013 af mtj1982 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg kunne godt tænke mig hvis nogen havde mulighed for at hjælpe med at løse den her:

Jeg har indtil videre fået til opgave at løse hvor mange kampe der er i en fodboldturnering med eksempelvis 6 hold. Hvert hold møder hinanden 2 gange, en udekamp og en hjemmekamp. Her har jeg regnet "k=x^2-x", hvor k er antallet af kampe og h er antallet af hold som deltager i turneringen. 6^2-6=30, så jeg ved nu at der er 6 hold og 30 kampe i turneringen. Et hold kan jo ikke møde sig selv.

Nu vil jeg gerne "vende stykket om" og finde ud af hvor mange hold der skal til i en turnering hvis man spiller 240 kampe, 16^2-16=240. Jeg har allerede facit, så det jeg virkelig godt kunne tænke mig er at have en ligning for hvordan jeg finder frem til resultatet uden at kende facit i forvejen. 

Skal man ud og have fat i noget med diskriminanten hvor d=b^2-4ac?

Alt hjælp modtages og på forhånd tak

vh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med på tråden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2013 af SuneChr

Med betegnelserne i # 0 har vi:

   x og k skal være naturlige tal, (1 + 4k) et kvadrattal og tælleren skal være lige.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der er h hold, der hver spiller 1 kamp, er antallet af kampe h·(h-1)/2 .  Spiller hvert hold k kampe, bliver det så

k·h·(h-1)/2

kampe i alt.

Her er k = 2, så man skal løse ligningen

h·(h-1) = 240

Det er korrekt, at det er en 2.-gradsligning, og man skal beregne ligningens diskriminant.

h2 -h -240 = 0


Svar #4
22. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

#3

 

Hvis der er h hold, der hver spiller 1 kamp, er antallet af kampe h·(h-1)/2 .  Spiller hvert hold k kampe, bliver det så

k·h·(h-1)/2

kampe i alt.

Her er k = 2, så man skal løse ligningen

h·(h-1) = 240

Det er korrekt, at det er en 2.-gradsligning, og man skal beregne ligningens diskriminant.

h2 -h -240 = 0

 

Hej Andersen11

Hvordan finder jeg ud af hvilke af de ovennævnte værdier som er koefficienter?

Jeg ved at d=b^2-4ac og at løsningsformen er x=(-b±√d)/2a

 

vh Martin


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

I 2.-gradsligningen

h2 -h -240 = 0

er a koefficienten til h2, b er koefficienten til h, og c er det konstante led. Altså

a = 1, b = -1 , c = -240 .


Svar #6
22. januar 2013 af mtj1982 (Slettet)

Så fandt jeg ud af det, tusinde tak.

 

Ligningen:

h^2 -h -240 = 0

Koefficienterne:

a = 1, b = -1, c = -240

Diskriminantformlen:

d = b2 -4ac

Løsningsformlen for en andengradsligning

- b ± √d) / 2a

Udregning af diskriminanten ud fra ovennævnte ligning:

d = (-1)^2-4*1*(-240)
d = 1-(-960)
d = 1+960
d = 961

Opskrivning af løsningsformlen:

x = -(-1) ± 31 / 2a => 1 ± 31 / 2a

x = 16 V x = -15


Skriv et svar til: Skal finde antal hold i en fodboldturnering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.