Fysik

En opgave

23. januar 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle, der kan hjælp mig med følgende opgave?

En rumrejsende vil besøge en af de nærmeste stjerner, som er 6,2 lysår borte. Hans rumskib accelererer med en konstant acceleration på 1,5 g (1,5 gange tyngdeaccelerationen), indtil det når 1/10 af lysets hastgihed. Herefter holder det farten konstant, indtil det igen ved slutningen af rejsen bremser med en acceleration af størrelsen 1,5 g.

Jeg skal finde ud af, hvor lang tid, hele turen varer. Jeg har allarede fundet hvor lang tid det tager at nå op på 1/10 af lysets hastighed, og så har jeg også fundet ud af, hvor lang en strækning rumskibet har tilbagelagt.

Nogle, der kan hjlæpe?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis den første del af rejsen med konstant acceleration varer tiden t0 over en strækning s0 for at komme op på en konstant hastighed c/10 , skal der benyttes en tilsvarende tid og strækning for at bremse ned med en acceleration af samme størrelse (med i modsat retning). Hvis stjernesn afstand er d, er længden af rejsen, der tilbagelægges med den konstante hastighed c/10 , da d - 2·s0 . Den samlede rejsetid er så

t = t0 + t0 + (d - 2s0) / (c/10)


Svar #2
23. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Jeg kan ikke helt forstå, hvor d-2s0 kommer fra?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter strækningen s0 til at accelerere op med konstant acceleration til den konstante hastighed c/10 , og man skal benytte den samme strækning for at bremse ned med konstant acceleration til hvile. Når hele rejsens længde er d (afstanden til stjernen), må der så være afstanden (d - 2·s0) tilbage til den del af rejsen, der foregår med den konstante hastighed c/10 .

J = Jorden ,     * = stjernen

J---------------------|-----------------------------------------------|---------------------*
          s0                                   d - 2s0                                             s0
J------------------------------------------------------------------------------------------*
                                                              d


Svar #4
23. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Tjaa. Men jeg kan ikek helt forstå, hvorden man får en tid, hvis man dividerer det med c/10?


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hastighed er længde divideret med tid:

v = s / t

Isolerer man t, får man

t = s / v

I opgaven tilbagelægges afstanden (d - 2s0) med den konstante hastighed c/10 . Den dertil anvendte tid er derfor

(d - 2s0) / (c/10)


Svar #6
23. januar 2013 af Sinimini (Slettet)

Tusind tak for hjælpen ;-)


Skriv et svar til: En opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.