Matematik

bestem diameteren af det krater, der bliver omdannet ved nedslaget med en energi på 4 megaton TNT

23. januar 2013 af Biitchfreak (Slettet)

hejsa 

hvordan regner jeg denne opgave?

 

Et endslagskraters størrelse afhænger af den energi, der bliver udløst ved nedslaget. sammenhængen kan beskrives ved formlen:

y=k*x^1/3

y=krateret diameter(meter), x=energien,(målt i megaton TNT).
Barringer-kraterets er 1200m i diameter, og ved nedslaget blev der udløst en enrgimængde på 20 megaton TNT

a) bestem tallet k
bestem diameteren af det krater, der bliver omdannet ved nedslaget med en energi på 4 megaton TNT.

En forsker studerer 2 forskellige kratere. det ene krater har en diameter, der er 20% større end et andet 

b) hvor mange % større var energien, der blev udløst ved det store nedslag?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2013 af peter lind

Sæt diameteren for Barringerkrateret og energien fra barringerkrateret ind i formlen og du har en ligning til bestemmelse af k


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Opstil ligningen ud fra det ene datapunkt:

k·201/3 = 1200

og isoler k.

b) Beregn

[ (y(x·1,20) - y(x)) / y(x) ] · 100%


Svar #3
23. januar 2013 af Biitchfreak (Slettet)

jeg har en værdi der hedder 4 megaton TNT. er det ikke den jeg skal bruge for at løse punkt a i opgaven istedet for 20 megaton TNT?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da ikke, hvis opgaven er formuleret korrekt. Det er den på 20 megaton, der hører sammen med diameteren på 1200m.

Man skal så bruge den fundne k-værdi til at beregne y(4) .

Der er tilsyneladende tale om Opg. 13 i dette eksamenssæt

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF07/Eksamen/Opgaver/071221_opgave_HFE_073_matB.ashx

fra HF Mat B, dec 2007.


Svar #5
23. januar 2013 af Biitchfreak (Slettet)

okay. tak! hvad hedder den brugte formel til opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg ved ikke, om den har et navn. Man beregner den procentuelle ændring i y ved en vis procentuel ændring i x.


Svar #7
23. januar 2013 af Biitchfreak (Slettet)

hvad med denne del af opgaven "bestem diameteren af det krater, der bliver omdannet ved nedslaget med en energi på 4 megaton TNT."? 


Svar #8
23. januar 2013 af Biitchfreak (Slettet)

ej, det har du forklaret tidligere, kan jeg se. udskyld!


Skriv et svar til: bestem diameteren af det krater, der bliver omdannet ved nedslaget med en energi på 4 megaton TNT

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.