Matematik

Opgave - hjææælp

26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Er der nogle der kan hjælpe med flg. opgave: 

 

To linjer l og m i rummet er bestemt ved 

l : (x,y,z) = (0,1,6)+t(-3,1,2) 

m : (x,y,z) = (9,1,7)+s(3,2,5) 

l og m skærer hinanden i et punkt P

Koordinatsættet til P (6,-1,2) 

1)    Bestem en ligning for den plan, som l og m udspænder. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2013 af AMelev

Du kender de to linjers retningsvektorer, som udspænder planen og desuden punktet P, som også ligger i planen.

Så kan du bestemme normalvektor til planen som krydsproduktet til de to linjers retningsvektorer og endelig indsætte i planens ligning.


Svar #2
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Jeg har bestemt normalvektoren til at være (4,8,2) og hva' så går i stå her?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2013 af AMelev

En ligning for planen er a(x-x0) + (y-y0) + (z-z0) =0, hvor (a,b,c) er en normalvektor til planen og (x0,y0,z0) er et kendt punkt i planen.
Nu har du bestemt en normalvektor og du har fået oplyst et kendt punkt (P), og så er det bare at indsætte og reducere.


Svar #4
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

er flg. rigtigt:

d = -20

ax+by+cz+d = 0 

4*6x+8*(-1)y+2*2z+20 = 0

24x + 8y + 4x + 20 = 0

???

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2013 af AMelev

????

Du indsætter da ikke direkte.

Noter: a = , b = , c = , x0 = , y0 = z0 =

Tag linjens ligning fra #3 og indsæt de værdier, du har noteret.


Svar #6
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

forvirret


Svar #7
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

normalvektoren er istedet (1,21,-9) havde taget forkert tal

men nu er det rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. januar 2013 af AMelev

Metoden er den samme. Hvad er så a, b og c? og hvad er x0,y0 og z0? Det er bare det, du lige skal have på plads.


Svar #9
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

a = 1 b = 21 c = -9 

x = 6 y = -1 z = 2 

 

Er det korrekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. januar 2013 af AMelev

Næsten, men det er x0, y0 og z0, der har de angivne værdier - ikke x, y og z, som er variable.

De værdier indsætter du så i planens ligning #3.


Svar #11
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Ja men hvad er x, y, og z så - hvis jeg skal indsætte i flg. a(x-x0) + (y-y0) + (z-z0) =0

???????


Svar #12
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

x, y, z???


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. januar 2013 af AMelev

(x, y,z) er jo koordinaterne til et punkt. Hvis de passer i ligningen, ligger punktet i planen, ellers ikke.

Det er det samme som du kender fra linjens ligning i planen fx y = 2*x + 3.
Hvis (x,y) passer i ligningen, så ligger (x,y) på linjen - ellers ikke.

(x,y) = (1,5) ligger på linjen, men (x,y) = (2,9) gør ikke, da 9 ≠ 2*2 + 3


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. januar 2013 af AMelev

Prøv nu at indsætte og reducere.
Får du så ikke noget, som du kan genkende som ligning for en plan?

 


Svar #15
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

jamen hvad skal jeg indsætte på x, y, z's plads??? 

den metode jeg gjorde før med at sætte ind i formlen for planens ligning ax+by+cz + d = 0 er åbenbart forkert 

men hvad er det rigtig stykke/linje så???? :) 

 


Svar #16
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

?


Svar #17
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

indsætter 

1 (..... - 6) + (.... +1) + (....-2) = 0 

 

??+


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. januar 2013 af AMelev

Du skal IKKE indsætte noget på x, y, z's plads - de er jo variable. De indgår også i formlen for planens ligning a*x+b*y+c*z + d = 0.

Gør du, hvad jeg siger - sæt ind i #3 og vent med at bekymre dig!


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. januar 2013 af AMelev

#17 Ja, men der skal stå hhv. x, y og z på .... plads.


Svar #20
26. januar 2013 af stinedenseje (Slettet)

er flg. ligning rigtig???

-6x+21y-18 = 0 

 


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 56 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.