Matematik

Skæring med x-, og y- aksen

27. januar 2013 af Babucha (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej (: 

Jeg sidder med en matematikaflevering, som skal afleveres i morgen, men jeg er stødt på et lille problem, som omhandler skæring med x-, og y-aksen. 

Formlen ser sådanne ud: 
y = 2,5*x-4

Jeg har sat mine udvalgte tal ind i et sildeben, og jeg har fået grafen til at være lineær, som den skal være, men hvordan udregner jeg skæringspunktet med x-, og y-aksen?

Jeg håber meget, I vil hjælpe mig i:

Men endnu en  gang tusind tak for hjælpen på forhånd (((:


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2013 af YesMe (Slettet)

Funktionen skærer igennem

i) x-aksen, hvis y = 0                     find x

ii) y-aksen, hvis x = 0                    find y.

Så har du fundet to skæringspunkter, at 

i) (x, 0)

ii) (0, y)


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2013 af nikonicolai (Slettet)

Ud fra forskriften y=2,5x-4 ved man allerede, at den skærer y-aksen i -4.

y=ax+b er jo den generelle forskrift for en lineær funktion, hvor a er hældningen og b er skæring med y-aksen.


Svar #3
27. januar 2013 af Babucha (Slettet)

Vil det side, at x = (0;-4) 
                     og y = (1,5;0) 

 

Eller har jeg misforstået det? /:


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2013 af YesMe (Slettet)

I i) finder du y ved x = 0 ⇒ y = -4.   Så er skæringspunkt i y- aksen (0; -4)

I ii) finder du x ved y = 0 ⇒ x = ...   (find ud af det).


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2013 af nikonicolai (Slettet)

Det vil sige at funktionen skærer y-aksen i punktet (0,-4) og skærer x-aksen i punktet (1.5,0)


Svar #6
27. januar 2013 af Babucha (Slettet)

Tusind tak, nu tror jeg, at jeg forstår det! Tusind tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2013 af nikonicolai (Slettet)

Det var så lidt :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2013 af YesMe (Slettet)

Funktionen skærer x-aksen i punktet (1.6; 0), ikke (1.5; 0).


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2013 af nikonicolai (Slettet)

Hvor får du (1.6,0) fra?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2013 af YesMe (Slettet)

#9

Fra min lommeregner. Ej, se

2.5x - 4 = 0 eller 

5x - 8 = 0 ⇒ x = 8/5 = 1.6


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2013 af nikonicolai (Slettet)

Ja selvfølgelig ;)


Skriv et svar til: Skæring med x-, og y- aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.