Matematik

Skæringspunkt, det haster virkelig

27. januar 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen. 
Jeg har en aflevering for, hvor disse to opgaver indgår. 

Jeg skal bestemme toppunktet og skæringspunkt(er) i andengradspolynomiet, men jeg kan simpelthen ikke få det til at gå op, når jeg tegner polynomiet i TI. Mine skæringspunkter stemmer ikke overens med tegningen af grafen. 

f_5 (x)= -1/4 x2-2x+5

og f_6 (x)=-1/5 x2-x  

Skæringspunktet i y passer, men mit skæringspunkt i x-aksen, stemmer ikke overens med tegningen. 
Er der en af jer, der vil vise hvordan man regner det ud step by step, da jeg virkelig har brug for jeres hjælp. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2013 af YesMe (Slettet)

(-1/4)x2 - 2x + 5 + (1/5)x2 + x = 0

Reducer det.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal sikkert finde skæringspunkterne med x-aksen for de to 2.-gradspolynomier hver for sig, så man skal løse de to 2.-gradsligninger

-(1/4)·x2 -2x +5 = 0 , og

-(1/5)·x2 - x = 0

hver for sig.

Den første ligning kan bekvemt ganges med -4; beregn diskriminant og beregn så rødderne.

Den anden ligning faktoriseres og løses trivielt ved brug af nulreglen.


Svar #3
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

F.eks i denne her: f5 (x)= -1/4 x2-2x+5

 


a=-1/4,b= -2 og c= 5

d=b2  - 4ac=-22-4*(-1/4)*5=1

T=((-b)/2a,(-d)/4a)=((-(-2))/(2*(-1/4)),(-1)/(4*(- 1/4) ))= (-4,1)

Fordi d > 0 skærer parablen x-aksen i 2 punkter, nemlig x = (-b±√d)/2a

Jeg indsætter så de kendte værdier i formelen: (-(-2)±√1)/(2*(-1/4))= ± 6

Selvom den egentlig burde skære i 10 og 2 ?

Ret mig, hvis jeg fejler?
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du har hverken beregnet d eller toppunktet korrekt. Vær omhyggelig med fortegnene.

d = b2 - 4ac = (-2)2 -4·(-1/4)·5 = 4+5 = 9 = 32

Prøv nu at fortsætte derfra.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

I #4 skulle det selvfølgelig være

d = b2 - 4ac = (-2)2 -4·(-1/4)·5 = 4+5 = 9 = 32


Svar #6
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

er toppunktet så -4,10 ? 


Svar #7
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Lommeregneren siger at den skærer x-aksen ved : −2*(±3+2)
Hvad skal det sige? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Toppunktets y-koordinat er forkert.


Svar #9
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Jeg mener 9 :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det vil sige, at

x1 = -2·(+3+2) og x2 = -2·(-3+2)

er de to rødder. Du burde regne dem ud ved at benytte rodformlen i stedet for lommeregneren.

Umiddelbart kan man se, at

-(1/4)·x2 -2x +5 = -(1/4)·(x2 +8x -20) = -(1/4)·(x-2)·(x+10)


Svar #11
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Skal jeg ikke indsætte det i formlen? (-b±√d)/2a
(-(-2)±√9)/(2*(-1/4))


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, det er rodformlen for denne ligning.


Svar #13
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Hvad er rodformlen for noget? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er formlen for 2.-gradspolynomiets rødder x = (-b±√d)/(2a), som du selv anfører i #11.

Jeg bekræftede i #12, at din formel i #11 er rodformlen for 2.-gradspolynomiets rødder.


Svar #15
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Jamen i følge ti-inspire skal den skærer x-aksen i 2 og 10?


Svar #16
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

-10*


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Og det er jo også det man får, når man regner færdig. Du skal jo selv regne videre fra

x1 = -2·(+3+2) og x2 = -2·(-3+2)


Svar #18
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Jamen, hvordan kommer du frem til det? Hvilken formel bruger du? Kan du ikke sætte det ind i formlen, fordi jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til de tal der?


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man sætter koefficienterne ind i rodformlen. Her er a = -(1/4), b = -2, c = 5, d = 9 = 32 , så

x = (-b±√d)/(2a) = (-(-2)±3) / (2·(-1/4)) = -2·(2±3) = { -2·(5) = -10 eller -2·(-1) = 2}


Svar #20
27. januar 2013 af snilo (Slettet)

Når på den måde! 

Tusind tak for hjælpen :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.