Matematik

Rundt i terrænet opg. 4.7

29. januar 2013 af Lokaria (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej, denne opgave skal afleveres i morgen, så hurtig respons vil blive værdsat. Tak!

opgaven lyder.

Angiv en ligning, som ved vindhastigheden v = 16 m/s bestemmer kuldefølelsens sammenhæng med den målte temperatur.

lidt ekstra:

målt temperatur              0'C                -5'C              -10'C                      -15'C                 20'C

Vindhastighed

2 m/s                             - 2'C                 -7'C                -12'C                       -17'C                  -23'C

7 m/s                              -11'C               -17'C              -25'C                       -32'C                   -38'C

11 m/s                            -16'C               -23'C              -31'C                       -38'C                    -46'C

16 m/s                            -18'C               -26'C              -34'C                      -42'C                     -49'C

20 m/s                          -19'C                 -28'C              -36'C                      -43'C                    -52'C


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2013 af hesch (Slettet)

Du opskriver talfølgerne for følt temperatur ved A: 0 m/s og B: 16 m/s:

A:        0      -5    -10    -15    -20

B:      -18   -26   -34    -42    -49

Beregn nu B - A parvis:

B-A:  -18   -21   -24    -27    -29

Hvis du ser bort fra højre kolonne gælder det, at for hver 5 graders temperaturfald i A, vil B-A falde 3 grader, og for A = 0 vil B-A = -18. Dermed vil en lining for de første 4 kolonner kunne skrives ved:

B-A = 3/5*A - 18   ( B-A angiver hvor meget koldere temperaturen føles ).

Der er jo så problemet med højre kolonne, hvor sidste tal burde være -30. Ligningen for B-A er et 1. grads polynomium, du kan få alle kolonner til at stemme ved udvikling af et 4. grads polynomium, men det er vel næppe meningen. Så i stedet kan du jo hævde, at det sidste tal i B skyldes en "følelsesfejlmåling", hvilket jeg synes ville være en absolut rimelig antagelse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. januar 2013 af hesch (Slettet)

#1:  PS:  Du kan jo omskrive:

B-A = 3/5*A - 18   ⇒

B = ( 1 + 3/5 ) A - 18   ⇒

B = 8/5*A - 18         ( B angiver følt temperatur som funktion af A )

Hvis du hellere vil have det på den form.


Svar #3
04. februar 2013 af Lokaria (Slettet)

Tusind tak for svarene. :D


Skriv et svar til: Rundt i terrænet opg. 4.7

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.