Matematik

Geometri

30. januar 2013 af Fnuttie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har fået et spørgsmål som ser således ud:

Lad RST være en retvinkel trekant med T=90º, r=11,8 og t=14,3.

Beregn de to sidste vinkler og den sidste side.

Dvs. at jeg skal finde ud af, hvad R,S og s er.

Jeg har regnes s ud på følgende måde:

√14,32-11,3=8,08

Men kan ikke finde ud af at regne R og S ud.

Er der nogle som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2013 af simon199999 (Slettet)

Så skal du jo bare bruge cosinus relationer, eller sinus relationer til vinkler?


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kender hypotenusen og den ene katete, så man kan benytte formlerne for sinus og cosinus til en vinkel i en retvinklet trekant:

sin(R) = r/t ,

s = √(t2 - r2) ,

sin(S) = cos(R) = s/t


Svar #3
30. januar 2013 af Fnuttie (Slettet)

Vil det så sige at jeg skal gøre det på følgende måde:

Sin(R)=r/t

Dvs.

Sin(R)=11,8/14,3?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt. Beregn så vinklen R ved

R = sin-1(11,8/14,3) = ...


Svar #5
30. januar 2013 af Fnuttie (Slettet)

Det får jeg til sin(r)=0.82517482517483.

Men jeg har en facitliste, hvor der står følgende:

R=55,61º

S=43,39º

s=8,08.

Det eneste jeg kan få til at passe med i forhold til facitlisten er s hvor jeg får 8,08.

De andre får jeg nogen helt vildt mærkelig tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal jo gå videre fra at have beregnet sin(R) til at beregne R, ved at følge vejledningen i #4.

sin(R) = 11,8/14,3 ⇒ R = sin-1(11,8/14,3) = 55,606º ,

og dermed S = 90º - R = 34,394º

s = √(t2 - r2) = √(14,32 - 11,82) ≈ 8,0777


Svar #7
30. januar 2013 af Fnuttie (Slettet)

Mange tak for hjælpen...


Skriv et svar til: Geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.