Matematik

Eksponentiel funktion

02. februar 2013 af Ibbermann (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. 

Sidder og skriver SRO, og er gået i stå i matematikdelen (skriver i matematik og biologi). Har to spørgsmål, som jeg ikke kan svare på... Det første lyder som følgende:

En person (på 65 kg) ryger en joint og opnår derved en mængde af rusmidlet THC i kroppen på 20 mg. Nedbrydningen af THC sker med halveringstiden T½ = 4 dage. Fremstil en grafisk koncentration af THC i kroppen som funktion af antal timer efter indtagelsen og angiv regneforskriften. 

Jeg ved at regeforskriften for en f(x)=b·a^x, hvor ’b’ er begyndelsesværdien og ’a’ er fremskrivningsfaktoren/grundtallet, men kan ikke gennemskue hvad min regneforeskrift skal være...

Mit andet spørgsmål lyder følgeden:

Efter 7 dage indtager personen igen stoffet. Angiv denne regneforskrift. 

 

Håber virkelig meget, at I gider hjælpe mig!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2013 af nielsenHTX

det er korrekt at forskriften er f(x)=bax  du kan enten bruge 2 punkter til at finde a og b fx f(0)=20 og f(4)=10. eller du kan bruge at f(x) kan skrives som f(x)=b*(0,5)x/T½ og så indsætte det du kender.  

 

i anden del der er b=f(7)+20 og ellers findes den på samme måde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. februar 2013 af ChemistryIsKey

      T1/2 = log(0.5) / log(a)

     log(a) = log(0.5) / T1/2 

     a = 10log(0.5) / T1/2 = 10log(0.5) / 4 = 0.84

Forskriften må altså være

     f(x) = b * ax = 20 * 0.84x


Svar #3
02. februar 2013 af Ibbermann (Slettet)

Så i 1 vil min regneforskrift komme til at hedde f(x) = 20*(0,5)^x/4?

Og forstår ikke helt hvad du mener med b=f(7)+20? Skal den ikke hedde f(x) = b*0,5^7?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2013 af ChemistryIsKey

Ved spørgsmål 2 skal du først finde den 'nye' begyndelsesværdi, hvilket må være

     b = f(7) + 20 = (20 * 0.847) + 20 = 25.9 mg

Den nye forskrift kan herved opstilles, da a må være ens i begge funktionsforskrifter

     f(x) = b * ax = 25.9 * 0.84x


Svar #5
02. februar 2013 af Ibbermann (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.