Fysik

Massen, aktiviteten, brøkdel???

03. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m3.

1)    Bestem massen af den mængde Rn-222, der højst må være i 1,0 m3 af luften i rummet.

 

I et lukket kælderrum, hvis rumfang er 125 m3, og hvis vægge, gulv og loft har en samlet betonoverflade på 175 m2, vil der efter nogen tids forløb indstille sig en ligevægtstilstand mellem radonudsivningen fra betonoverfladen og henfaldet af radon i luften. Man kan regne med, at udsivningen af Rn-222 er 150 kerner pr. sekund pr. kvadratmeter.

2)    Bestem aktiviteten fra den mængde Rn-222, der findes i rummet, når ligevægtstilstanden er indtrådt.

Er det 26250 Bq??? 

 

Nu installeres et ventilationssystem i kælderrummet, således at der pr. time udskiftes 4,0 m3 af luften i rummet med radonfri luft. Derefter indstiller der sig en ny ligevægt.

3)    Bestem den brøkdel af Rn-222 kernerne, der fjernes pr. sekund på grund af ventilationen. Bestem endvidere aktiviteten fra den mængde Rn-222, som befinder sig i 1,0 m3 af luften i rummet, når den nye ligevægtstilstand er indtrådt.


Svar #1
03. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Er der nogle som kan hjælpe!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2013 af mathon

1)
      beregning på 1 m3 kælderluft:

                    T½ = 3,82 gøgn = 330048 s
                   (1/k) = T½ / ln(2) =  (330048 s) / ln(2) = 476159 s       

                                                        A = k • N

                                                        N = (1/k) • A

                                                        N = (476159 s) • (100 s-1) = 4,76159·107


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2013 af mathon

2)

                                                A = k • N

                                                A = (1 / (476159 s)) • 26250 = 0,055129 s-1 = 0,055129 Bq = 55,129 mBq

                                                      
           
 


Svar #4
03. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tusind tak for hjælpen med 1) og 2). Det var rart. 


Svar #5
03. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Er der nogle, som kan hjælpe med opgave 3)???


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. februar 2013 af mathon

         i 125 m3

                                     m = (125 m3) n (222 g/(mol•m3)) = 125 (N/NA) • (222 g/mol)

 

   NA = 6,02214·1023 mol-1


Svar #7
04. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

ja det har jeg prøvet. Men det giver ingen mening med resultatet og enheder m.m. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. februar 2013 af mathon

 

                            m = (125 m3) n (222 g/(mol•m3)) = 125 (N/NA) • (222 g/mol) = 2,194 pg


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. februar 2013 af mathon

3)

            antal tilførte  222Rn-kerner i 125 m3 luft pr sekund:
    
                                     Ntilført = (150 m-2) • (175 m2)  = 26250

 

            antal ventilationsfjernede  222Rn-kerner i 125 m3 luft pr sekund:

                                     Nfjernet = (150 m-2) • (175 m2) • (4/125) = 840

            fjernet brøkdel
                                             840 / 26250 = 0,032 = 3,2%

 

 

                                     Any = (55,129 mBq) • (1 - 0,032) =  53,365 mBq

 

 

 

 

                                    


Svar #10
04. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

NR. 8 er det svaret til spm. 1???


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. februar 2013 af mathon

    Ja


Svar #12
04. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Okay super tak. Kan man finde NA i databogen eller??


Brugbart svar (1)

Svar #13
04. februar 2013 af mathon

genlæs #6


Svar #14
04. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Ja men opgaven lyder:  

Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m3.

1)    Bestem massen af den mængde Rn-222, der højst må være i 1,0 m3 af luften i rummet.

 

Så tror lidt vi har misforstået hinanden. Eller regnet på noget forkert. 


Brugbart svar (1)

Svar #15
04. februar 2013 af Lassassin (Slettet)

til opgave 1, så synes jeg der skal laves om på formlerne da en fysiklærer nok ville sige de er forkerte og måske give dig få point for kreativiteten ;)

men altså

K er  givet ved:

K= ln(2) / T½

og du har ret med at A= K * N, men så skal du bare isolere N rigtigt, så den hedder

N= A / K, og så går enhederne ud med hinanden ( s^-1 / s^-1 ) .

Det andet er lidt for alternative isoleringer, ville en censor sige.


Brugbart svar (2)

Svar #16
05. februar 2013 af mathon

@#15              

            forklar lige i detaljer   

                      hvori ligger det "kreative" i at
                      foretrække

                                                                         k = ln(2) / T½

                     når der er behov for

                                                                        1/k = T½ / ln(2) ?

                     samt i at betegne
                                                                         "1/k = T½ / ln(2)"    som forkert
 

   Er der nogen acceptabel forklaring ud over, at du klamrer dig til formlerne i en ganske bestemt trinvis
   mnemoteknisk rækkefølge for selv at kunne gennemføre en beregning?

   Er det, hvad du betegner som "kreativ" hjælp til andre?

   Men vi fik da lige et livstegn fra dig     :-)

 

 


Svar #17
05. februar 2013 af stinedenseje (Slettet)

Behøver ikke mere hjælp! Tak for besvarelse på denne tråd m.m. 

Forsat go' dag :) 


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. december 2022 af Marcuus

#2

1)
      beregning på 1 m3 kælderluft:

                    T½ = 3,82 gøgn = 330048 s
                   (1/k) = T½ / ln(2) =  (330048 s) / ln(2) = 476159 s       

                                                        A = k • N

                                                        N = (1/k) • A

                                                        N = (476159 s) • (100 s-1) = 4,76159·107

Hej Mathon, vil du måske uddybe den lidt for mig? Hvorfor bruger du s^-1, og ikke Bq/m^3? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. december 2022 af mathon

Beregningen er jo netop pr m3.

Enheden  Bq=\left [\tfrac{antal}{sekund} \right ]=s^{-1} da et antal er ubenævnt.


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. december 2022 af Marcuus

#2

1)
      beregning på 1 m3 kælderluft:

                    T½ = 3,82 gøgn = 330048 s
                   (1/k) = T½ / ln(2) =  (330048 s) / ln(2) = 476159 s       

                                                        A = k • N

                                                        N = (1/k) • A

                                                        N = (476159 s) • (100 s-1) = 4,76159·107

Nu bliver jeg lidt i tvivl, når vi skal udregne "massen af den mængde222-Rn, der højest m¨være i 1,0m^2 af luften i rummet", skal slut enheden så ikke være i kg, g eller noget i den dur?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.