Kemi

Mængdeberegningsopgaver - opgave 1

04. februar 2013 af kivo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg sidder midt i en kemi aflevering og er virkelig ude at skide, allerede ved opgave 1. Den har følgende formulering (hvad der står i "normal" skrift er min besvarelse, når der står _ foran et tal, betyder det self. nedløftet i):

Opgave 1.
100mL AgNO3 0,12M blandes med 150mL 0,10M CaCl2.

a) Beregn massen af dannet bundfald (AgCl).

Vi starter med at opstille et reaktionsskema.

2AgNO_(3(aq))+CaCl_2  →  Ca(NO_3 )_2(aq) +2AgCl_((s))

 

Ud fra dette kan vi se, at AgCl er tungopløseligt og derfor vil danne bundfald.
Vi finder stofmængden for både AgNO3 og CaCl2, for at finde ud af om de er ækvivalente.

n(AgNO_3 ) = 0,12 M·(100ml·10^(-3) ) = 0,012 mol
n(CaCl_2 )=0,10 M·(150 ml ·10^(-3) ) = 0,015 mol

Vi kan herudfra vurdere at AgNO3 og CaCl2 ikke er ækvivalente, da forholdet mellem stofmængderne burde være 1:2. Der bruges kun 0,060 mol af CaCl2 under vores reaktion. Dvs. at der er et overskud af CaCl2 på 0,090 mol.

Her begynder jeg virkelig at kegle rundt!

Siden der kommer dette overskud af CaCl_2, ved jeg at sølv-ioner, altså AgNO_3, er en begrænsende faktor for min reaktion, da der ikke er AgNO_3 nok, som CaCl_2 kan reagere med. Forholdet mellem koefficienterne for AgNO_3 og bundfaldet er 1:1, og stofmængden for disse er derfor den samme.

m=M·n

Da jeg allerede har fundet n kan jeg udregne massen ved at finde molarmassen for AgNO3 således (evt. gentagelse af mig selv?):

...

Jeg udregner nu aktuelle koncentration af sølv- og chlorid ioner. Mine

Det vil altså sige at den aktuelle koncentration er 0,012 mol for Ag og 0,030 for Cl.

 

b) Beregn [NO3-] og [Ca2+] efter sammenblandingen.

c) Det procentiske udbytte er på 73,7%. Beregn det praktiske udbytte af bundfaldet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2013 af mathon

b)

              du har anført antal mol
   men
              spørgsmålet er koncentrationer!

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1300218


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. februar 2013 af mathon

dit spørgsmål
Jeg sidder og bøvler en hel masse med den samme aflevering. Har du lavet den? For jeg kunne virkelig godt bruge et par hints! Forstår ikke hvordan du har løst delopgave a.

fra
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1300218   #4

 

                 n(Ag+) = n(AgNO3) =  0,012 mol for Ag

                 n(Cl-) = 2 n(CaCl2) =  2(0,015 mol)  = 0,030 mol

                 der dannes 0,012 mol AgCl (s)
   massen
                 udgør
                              m(AgCl (s)) = (0,012 mol) • (143,34 g/mol) = 1,72 g

                

 


Svar #3
27. februar 2013 af kivo (Slettet)

#1 og #2: Tak for hjælpen. Jeg endte med en rigtig fin karakter af den grund.


Skriv et svar til: Mængdeberegningsopgaver - opgave 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.