Kemi

Gør rede for puffersystemer.

04. februar 2013 af brunoravn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle af jer der kan give mig en lille forklaring på hvad puffersystemer er?
- Mange tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. februar 2013 af mathon

En puffer er en opløsning af en svag syre og dens korresponderende svage base i ikke for svag totalkoncentration.

Opløsningen udmærker sig ved, at dens pH ikke ændres nævneværdigt selv ved tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base.

                            pH = pKs + log(nb/ns)


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. februar 2013 af mathon

I en vandig opløsning af en svag c-molær monohydron syre kaldet
HB

           haves, når ioniseringsgraden er 0<α<1

           ligevægten

                                                    HB   +   H2O   <--->   B-   +   H3O+
           molariteter:                     (1-α)c                         αc          αc

 

                            pH = pKs + log(cb/cs)

                            pH = pKs + log(α / (1-α))       0<α<1
                        


 


Svar #3
05. februar 2013 af brunoravn (Slettet)

Kan du forklar det anderledes.?:-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

#3 Det fremgår tydeligt, hvad et puffersystem er af #1, men for at uddybe, så forhindrer systemet (en svag base og dens korresponderende svage syre i relativt høje koncentrationer) grundlæggende blot, at der forekommer radikale pH-ændringer i ens opløsning. 

Vi kan som et eksempel kigge på følgende puffersystem:
     NH4+ (aq) + H2O (l) ⇔ NH3 (aq) + H3O+ (aq)
Ammoniumionen (NH4+) og dens korresponderende syre, ammoniak (NH3) er begge svage hydrolytter; derfor vil protolysegraden for begge hydrolytters reaktion med vand være relativt lille; eller sagt på en anden måde - der dannes ikke særlig meget H3O+ og OH-.
Antag nu at du tilsætter en stærk base (fx NaOH) til puffersystemet. En stærk base vil i almindelig vandig opløsning reagere approksimativt fuldstændigt (dissociere fuldstændigt til OH--ioner), svarende til en protolysegrad, α ≈ 1. Men fordi vi tilsætter den til vores opløsning med puffersystemet, vil de dannede OH--ioner reagere med den svage syre, hvoraf vi får:
     NH4+ (aq) + OH- (aq) → NH3 (aq) + H2O (l)
Hydroxidionerne (vores stærke base) vil reagere fuldstændigt med NH4+, men vil blot danne den korresponderende svage syre NH3, som vi jo fra starten sagde havde en lille protolysegrad. Med mindre der bliver tilsat for meget stærk base, vil systemet altså afdæmpe pH-stigningen.

Ovenstående gælder på samme vis, hvis vi tilsatte en stærk syre (ex HCl); da ville syren blot reagere med dens svage base og dermed danne dens korresponderende svage syre.    
 


Skriv et svar til: Gør rede for puffersystemer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.