Kemi

ioniske form- hurtig spørgsmål

05. februar 2013 af Lillozz (Slettet)

2) Angiv herudfra den ioniske form af Ceterizin, der er dominerende i vand ved neutrale
betingelser (pH = 7).

ioniske form, er det ikke COO^-? Eller er det mig, der tager fejl?

 

Vedhæftet fil: Figur (2).docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Korrekt. For at bestemme en molekyles sumladning og dermed dens struktur ved en given pH bestemmer man det isoelektriske punkt (pI) for molekylet; denne er givet ved:
pI = (pKa + pKb)/2

I dette tilfælde er der to pKb-værdier, idet der forekommer to basiske grupper; her tager du dog udgangspunkt i den pKb-værdi, der er "tættere" på pKa-værdien (dvs. pK= 6,0). Vi får:
pI = (2,9 + 6,0)/2 = 4,45

Der gælder herefter følgende om pI, pH og sumladningen af molekylet:
Hvis pH > pI så er molekylet totalt negativt ladet
Hvis pH < pI så er molekylet totalt positivt ladet
Hvis pH = pI så er molekylet totalt neutralt

Idet det i dette tilfælde gælder, at pH > pI, så må molekylet være negativt ladet. Og måden hvorpå molekylet opnår denne negative ladning er netop ved, at carboxylsyregruppen -COOH smider en hydron og omdannes til dens korresponderende negative carboxylatgruppe -COO-.
  


Skriv et svar til: ioniske form- hurtig spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.