Kemi

Nogen der har styr på farmakologi?

06. februar 2013 af negøj (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Sidder med et spørgsmål, der driller mig lidt. Har lidt svært ved at finde ud af, hvad der præcis spørges efter. Måske nogen kan hjælpe/give et hint til om jeg er på rette vej?

Det lyder således:

Beskriv hvordan lægemiddel-receptorinteraktion kan karakteriseres med hensyn til bindingsaffinitet (KD)

Er det noget med at man kan bruge KD til at definere affiniteten af en ligand for en receptor, da affiniteten = -log(KD).

Altså at en ligand der bindes ved en lav koncentration (lille KD) har en høj affinitet (-log (KD) bliver stor).

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2013 af exutu (Slettet)

Normalt indenfor molekylærbiologi (biokemi) ser man på bindingsaffinitet gennem dissociationskonstanter (Kd). Kd er defineret som 1/Ka for fx en reaktion hvor R=receptor og M=medikament: M+R-> RM

Ka=[RM]/([M][R]) => Kd=([M][R])/[MR] Altså ligevægts konstanten for reaktionen: RM -> M+R.

Ligevægts konstanten opgives normalt i molær. fx er Kd for binding mellem insulin og dets receptor i omegnen af 50 pM = 50*10-12M = 5*10-11M.

Jo lavere et tal du får jo bedre binder to molekyler til hinanden som du selv skriver. Dette kan ses kvalitativt som at hvis dissociationen er meget lav, må associationen være meget høj.


Skriv et svar til: Nogen der har styr på farmakologi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.