Biologi

Krydsning af stammer - genetik

09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Hej, jeg forstår ikke, hvordan man kan forklare resultaterne af den vedhæftede opgave ved hjælp af en simpel genetisk model,´jeg håber, at nogen kan hjælpe mig, for jeg føler mig på bar bund og forstår ikke, hvad jeg skal med det

Vedhæftet fil: 2013-02-09T14-29-47_0.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2013 af exutu (Slettet)

Der mangler nogle data. Vi har brug for det der står nedenunder også.  (altså krydsning II etc.)

(dog ligner den første krydsning en ét gensudspaltning  hvor gul er dominant over grøn, men det er svært at sige inden vi har alle krydsninger)


Svar #2
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Det er hvad der er af data.... Men jeg sætter meget pris på, hvis du får mig til at forstå opgaven...

Vedhæftet fil:12.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
09. februar 2013 af exutu (Slettet)

Okay så er du med på den første del? Altså hvad der sker i krydsning 1?


Svar #4
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Nej, ikke rigtigt... er det pga. F2-udspaltningen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. februar 2013 af exutu (Slettet)

Først og fremmest kan du se at F1 udelukkende er gule. Der er ikke nogen variation, altså må gul være dominerende overfor grøn. Hvis vi ser på F1 ser vi en udspaltning der er ca. 3:1


Svar #6
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Hvordan kan det ses, at det er ca. 3:1


Svar #7
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Man kan vel også sige, at hvid er dominant for gul i 2. krydsning, men jeg forstår ikke, hvordan man kan se det med forholdene


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. februar 2013 af exutu (Slettet)

Ja det er rigtigt. Men da du ser alle tre farver i F2 i krydsning 2 må der nødvendigvis være mere end 1 gen på spil. (2-gennedarvning i dette tilfælde).

Måden du finder udspaltningsforholdet er ved at dividere med den mindste. Altså du siger i den første:

29 grønne = 1 og så dividerer du 81 med 29 og får 2,79 ca. = 3. Prøv at gøre det samme for krydsning 2 og fortæl hvad udspaltningsforholdet er.


Svar #9
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Kan det passe at udspaltningsforholdet er  1:4:16 ?


Svar #10
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Men hvordan kan man forklare resultaterne vha. en simpel genetisk model - eller hvad menes der med simpel genetisk model, er det ikke det, de allerede har lavet og så har vi bare tilføjet ratio F2?


Svar #11
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Det ville være fantastisk, hvis du ville hjælpe færdig! :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. februar 2013 af 123434 (Slettet)

Jeg får det også til:

155/40/10

155/10=ca 16

155/40=ca 4

1:4:16


Svar #13
09. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Tak for svaret, men igen.. Jeg ved ikke helt hvordan man kan forklare det vha. En simpel genetisk model..

Brugbart svar (1)

Svar #14
10. februar 2013 af exutu (Slettet)

Forstår du hvorfor det nødvendigvis må være flere gensudspaltning?


Svar #15
10. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Det skyldes vel den krydsning der sker i F1... men nej..


Brugbart svar (2)

Svar #16
10. februar 2013 af exutu (Slettet)

Ja. Okay nu prøver vi at gøre det på den mest oplagte måde:

A er dominant over a og gør at arten bliver hvid ligemeget hvad b-genet siger.

B er dominant over b og gør at planten bliver gul.

b er reccessiv og gør at planten bliver grøn.

Du ved at dine forældre er homozygote altså er de hvide:

AAXX -> Hvide ; Da du ved at der kommer grønne planter i F2 må de være -> AAbb

aaBB -> Gule

Ok første udspaltning giver:

AaBb. Disse planter må være hvide da A er dominerende over a allelen, og b-genet.

Prøv at lave en punnet square og se hvad den forventede F2 ratio vile være.


Svar #17
10. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Det giver 3:1 men ved 2. krydsning Der får jeg 12/16 hvide, 3/16 gule og 1/16 grønne og bruger samme metode som til krydsning 1.. men hvorfor giver det ikke 1:4:16


Svar #18
10. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Kan I hjælpe :/?


Svar #19
11. februar 2013 af Gamk (Slettet)

Håber stadig at nogen kan fortælle mig, hvad det er, der er gået galt for 2. krydsning..


Brugbart svar (1)

Svar #20
11. februar 2013 af exutu (Slettet)

Nej den virkede ikke. Har du en idé til en anden måde det ellers kunne fungere på? Tænk fx at grøn og gul ikke nødvendigvis sidder som 2 alleler i samme gen.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.