Matematik

Linje og cirkel

10. februar 2013 af N007 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, nogen derude, der har lyst til at hjælpe mig med det sidste i opgaven...

En cirkel har centrum i (-10,13) of radius 145. afgør, om punkterne P(133,38), Q(-27,156) og R(-34,-130) ligger på cirklen, inden for cirklen eller udenfor cirklen.

Jeg har brugt afstandsformelen |AB|= √((x2+x1)+ (y2-y1)2) og har fået disse afstande:

|CP|= 122,2

|QP|= 144

|RP|= 145

 

Jeg ved ikke hvordan jeg skal vurderer om punkterne ligger på, indenfor eller udenfor cirklen. Nogen der vil hjælpe? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du skal beregne de tre punkters afstande fra cirklens centrum C, dvs afstandene |CP|, |CQ| og |CR| .

Punkter på cirklen har netop afstanden r = 145 fra cirklens centrum. Punkter inden for cirklen har en afstand fra C, der er mindre end radius, og punkter uden for cirklen har en afstand, der er større end r.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2013 af Andreww (Slettet)

Udenfor cirklen: r < punktets afstand fra centrum
På cirklen      :  r = punktets afstand fra centrum
Indenfor cirklen: r > punktets afstand fra centrum
 


Svar #3
10. februar 2013 af N007 (Slettet)

Jeg har også beregnet afstandene |CP|, |CQ| og |CR|, har bare tastet det forkert ind. Sorry forvirringen. 

Dvs

|CP|=122,2 og  |CQ|=144 er indenfor cirklen

 

Hva med |CR|=145, er den indenfor eller udenfor cirklen, da den er = r?? :s


Svar #4
10. februar 2013 af N007 (Slettet)

Er CR så på cirklen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Da |CR| = 145 hvilket netop er cirklens radius r, ligger punktet R på cirklen.

En cirkel er det geometriske sted for alle de punkter i planen, der har samme afstand (radius) fra et givet punkt (centrum).


Svar #6
10. februar 2013 af N007 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Linje og cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.