Matematik

Den omvendte funktion

14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Hej!

Jeg skal bestemme en forskrift for  s-1 , når jeg har ligningen s(x) = 1/100*x^2 + 1/10*x

Derfor skal jeg isolere x, men hvordan gør jeg lige det?
 

Kan ikke få den til at gå op, så det kunne være rart med lidt hjælp ;)
Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2013 af peter lind

s(x) har ikke nogen invers, så har du ikke misforstået opgaven eller mangler der nogle oplysninger ?


Svar #2
14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Der står ikke andre oplysninger?
Det eneste jeg ellers skulle var at udregne s(x), når x = 80, og udregne x når s(x) = 30

Hvorefter der står: Bestem en forskrift for s-1 og Dm(s-1

)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2013 af peter lind

Det er der nød til at være. s(x) = a har enten 0, 1 eller 2 løsninger afhængig af hvad a er. Når der er 2 løsninger  eksisterer den inverse ikke


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. februar 2013 af ChemistryIsKey


Svar #5
14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Altså har udregnet at ligningen har to løsnigner da d=121/100

Og disse to er enten 50 eller -60, da det er en bil der kører er svaret så 50.

Så den har ikke nogen invers, da der er to løsninger?

Jeg kan godt se logikken i det, men opgaven efter siger: Beregn s-1 (8,525) og gør rede for hvad det fortæller om kørslen. Derved må der jo være en invers?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2013 af peter lind

Det er først nu du siger noget om at det har med en eller anden kørsel at gøre. Kan vi ikke få hele opgaven.


Svar #7
14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Når jeg læser den tænker jeg bare ikke det er til nogen hjælp?
Men altså:

For standeslængden for en bil benyttes ofte ligningen s(x) = 1/100*x^2 + 1/10*x

x=bilens hastighed i km/t før forhindringen opdages.

Bestem Dm(s) (er gjort)

Bestem standselængden ved 80 km/t (er gjort)

Hvor meget forøges standselængden, når farten øges fra 80 km/t til 100 km/t (er gjort)

Standselængden er 30 m, hvilken hastighed kørte bilen med? (er gjort)

og derefter, bestem en forskrift for s-1 og Dm (s-1), og gør rede for hvad s-1 (8,525) fortæller om kørslen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. februar 2013 af peter lind

Det begrænser det til at både s og x er positive. Du skal så læse opgaven som en almindelig andengradsligning med x som ubekendt. Den negative løsning skal så smides væk


Svar #9
14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Ja, det er jeg jo også noget frem til, som du ser i resultaterne 50 og -60, hvor jeg vælger 50. Men jeg mangler stadig hjælp til den omvendte?? ;)


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Udtryk x som funktion af s af ligningen

s = (1/100)x2 + (1/10)x , hvor x ≥ 0 og s ≥ 0 , dvs. løs 2.-gradsligningen

(1/100)x2 + (1/10)x -s = 0 ,

d = (1/100) + 4s/100 = (1+4s)/100

x = (-(1/10) ± (1/10)·√(1+4s)/(2/100) = -5 ± 5·√(1+4s) , s ≥ 0

Da der skal gælde x ≥ 0, er den inverse funktion da (hvor x og s nu har byttet roller),

s-1(x) = -5 + 5·√(1+4x) , x ≥ 0


Svar #11
14. februar 2013 af Id0000 (Slettet)

Tusind tak, det var en god hjælp! ;)


Skriv et svar til: Den omvendte funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.