Matematik

Bestem h udtrykt ved r og areal

15. februar 2013 af Lektiehjælpsøgerjeg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Nogle der kan hjælpe med denne opgave??
Et stykke metal har form som et rektangel med sidelængderne h og 2r

To halvcirkler med radius r skæres ud af metalstykket som vist på figuren.

Det tilbageværende metalstykke har omkredsen 6.

 

a) Bestem h udtrykt ved r og gør rede for at arealet af det tilbageværende metalstykke som funktion

af r kan beskrives ved

A(r)=6r-3*pi*r^2

 

b) Bestem r så metalstykkets areal bliver størst muligt.

 

Jeg har vedhæftet opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opstil udtrykket for omkredsen; den består af to rette liniestykker hver med længden h, og en cirkle med radius r.

O = 2h + 2πr

Man benytter O = 6 til at udtrykke h ved r.

Opstil udtrykket for arealet af figuren, et rektangel med siderne h og 2r, hvorfra der trækkes arealet af en cirkel med radius r. Indsæt udtrykket for h i dette.

A = A(r) = 2r·h - πr2 = 2r·(3-πr) - πr2 = ...

Find maksimum for funktionen A(r)


Svar #2
15. februar 2013 af Lektiehjælpsøgerjeg (Slettet)

Udtrykket for omkredsen: 

O=h+h*pi*r2 - er det korrekt?
 

Udtryk h ved r:
A=h*r^2-pi*r^2 - er det korrekt?

 

Hvor kommer -3 fra i A(r)=6r-3*pi*r^2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Udtrykket for omkredsen er ikke korrekt. Det korrekte udtryk er givet i #1.

Af

O = 2h + 2πr = 6

finder man så

h = 3 - π·r .

Fortsætter man beregningen i #1 for A(r) får man

A(r) = 2r·h - πr2 = 2r·(3-πr) - πr2 = 2r·3 - 2r·πr - πr2 = 6r - 3πr2

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

#3

Hvor får du "h = 3 - π·r" fra?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man isolerer h af ligningen

2h + 2πr = 6


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

"Find maksimum for funktionen A(r)"

Hvordan skal dette helt præcis gøres?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan notere sig, at funktionen A(r) er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel, der vender grenene nedad. Det har derfor maksimum i sit toppunkt.

Hvis man har differentialregning til sin disposition, kan man også løse ligningen A'(r) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Mht. din udregning i svar #3:

Hvordan går du fra "2r·3 - 2r·πr - πr2" til "6r - 3πr2"? 

Jeg forstår kun at 2r*3 giver 6r. Resten er uforståelig for mig. Kan du forklare den beregning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

2r·3 - 2r·πr - πr2 = 6r -2·π·r2 - π·r2 = 6r - 3·π·r2 .    (-2 -1 = -3).


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2014 af JustMyName (Slettet)

Jeg er helt væk nu. Hvor får du -1 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man sætter -πr2 uden for parentes:

-2·π·r2 -π·r2 = -π·r2·(2+1) = -3·π·r2


Skriv et svar til: Bestem h udtrykt ved r og areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.