Fysik

Opgave

16. februar 2013 af Yedil (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har en opgave, der lyder:

En mand trækker en slæde hen over en vandret isflade med en kraft på 80 N. Slæden med mandens lille søn vejer 40 kg. Snoren, der trækker slæden, danner en vinkel med vandret på 30 grader, og bevægelsen foregår med den konstante fart 2,2 m/s.
a) Hvor stor er kraftens vandrette komposant?

Skal man så ikke sige: F1 = mg * sin(v)?

Men jeg kan se, at jeg har brugt:

F1 = mg * cos(v)

Hvad er rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det korrekte er

80N · cos(v)


Svar #2
16. februar 2013 af Yedil (Slettet)

Det er også det jeg har gjort, men kan ikek huske hvorfor?


Svar #3
16. februar 2013 af Yedil (Slettet)

For F = mg *cos(v) er jo den lodrette komposant, ikke?


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det drejer sig om kraften af størrelsen 80N , der skal opløses i vandret og lodret komposant, ikke tyngdekraften mg.

Lav en tegning og indse, at den vandrette komposant der den komponent, der "ligger hos" ved vinklen v.


Svar #5
16. februar 2013 af Yedil (Slettet)

Jeg har prøvet at tegne det, men det giver slet ingen mening...


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. februar 2013 af Sinimini (Slettet)

Har du tid til at lave en skitse? Måske?

Jeg har lavet flere tegninger, og jeg kan slet ikke se, hvordan man kan få en vandret komposant ud af det og slet ikke hvorfor man skal tage cos(v)...


Brugbart svar (2)

Svar #7
17. februar 2013 af mathon

 

                 tegn en firkantet klods (slæden) og afmærk dens massemidtpunkt M

                 ud fra M tegnes en vandret linje
 

                 fra M tegnes skråt opad en linje, der danner en vinkel på 30º med den vandrette linje; fra M
                 og ud ad denne afsættes punktet A, så |MA| = 8 cm ( 1 cm ≡ 10 N).


                |MA|'s projektion på den vandrette linje er |MB|.

                Mål længden af |MB|. ( 6,93 cm)
 

   
               i overensstemmelse med

                      (80 N) • cos(30º) / (10 N/cm) = (8 cm) • cos(30º) = (8 cm) • (√(3)/2) = (4 • √(3)) cm ≈ 6,93 cm

                

                


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. februar 2013 af Sinimini (Slettet)

Er det så MB, der er den vandrette komposant?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. februar 2013 af mathon

 

                            Ja

                                   Fvandret  = Ftræk • cos(30º) = (80 N) • cos(30º) = 69,282 N


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. februar 2013 af Sinimini (Slettet)

Men jeg kan se på alle eksempler i min bog, at man har brugt: F1 = mg * sin(v) til de vandrette komposanter og F2 = mg*cos(v) for de lodrette komposanter (Altså samme størrelse som normalkraften).

Udregningerne kan jeg godt forstå, men jeg synes, det er lidt forvirrende, hvornår man skal bruge F1 og F2. For her bruger vi jo F2 for den vandrette komposant?


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. februar 2013 af mathon

genlæs #4
                       og forstå,
                          at det ikke drejer sig om opløsning af tyngdekraften i en vandret og en lodret komposant

    men om

                          opløsning af trækkraften i en vandret og en lodret komposant
                      

 

        


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.