Matematik

Geometri

16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. 

Jeg har brugt en del tid på at løse denne opgave som jeg har vedhæftet. 

Håber der er nogle der vil kigge på den. 

Vedhæftet fil: Tre kanter - matematik.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man finder |DE| = |AD| - |AE| = |AD| - |BC|

Trekant CDE er retvinklet, og man kender hypotenusen |CD| og den ene katete |DE| . Benyt Pythagoras til at beregne den anden katete |CE|, og udnyt så, at |AB| = |CE|.

Bestem vinklerne C og D i den retvinklede trekant CDE. Vinkel C i firkanten fås så ved at lægge 90º til vinkel C i trekanten.


Svar #2
16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet)

Har tænkt på at benytt Pythagoras, men det får jeg til en mærkeligt tal.

Har gjort følgende:

1702+72,52 kvadratrod= 184,814 cm.

Vil det så sige at |CE| er 185 cm eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er forkert. Man kender jo hypotenusen og den ene katete. I Pythagoras a2 + b2 = c2 kender man så c og for eksempel a og skal så isolere b.

Hvor kommer tallet 72,5cm fra?


Svar #4
16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet)

Jeg har fået min hyptonose til 170.

Men kateten kender jeg ikke.

Det jeg kender er jo AE og ED som er 145cm. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man beregner kateten |DE| som nævnt i #1

|DE| = |AD| - |AE| = |AD| - |BC| = 145 - 60 = 85


Svar #6
16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet)

Har ikke fået det løst og ved ikke helt hvad jeg har gjort forkert. 

Har gjort følgende:

852+DE2=1702

852+DE2-852=1702-852

Det bliver til:

DE2=1702-852

DE2=kvadratrod 1702-852

kvadratrod 28900-7225

Det får min lommeregner til at se således ud:

85* kvadratrod 5.

Ved ikke hvad jeg har gjort forkert, har prøvet et par gange nu.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan se, at da kateten |DE| er netop det halve af hypotenusen, er den anden katete lig med (√3)/2 ganget med hypotenusens længde, men det beregnes også direkte af Pythagoras.

Det er |DE|, der er lig med 85 , så man får

|CE| = (|CD|2 - |DE|2)1/2 = (1702 - 852)1/2 = (4·852 - 852)1/2 = 85·√3 = 147,224

 


Svar #8
16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet)

Mange mange tak. Kan bedre se det nu. 

Har lige endnu et spørgsmål.

Er CE og BA så det samme??


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, firkant ABCE er jo et rektangel.


Svar #10
16. februar 2013 af Ferhat2765 (Slettet)

Mange tak. 

Det var virkelig dejligt at du gad og at hjælpe. 


Skriv et svar til: Geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.