Fysik

opgave

19. februar 2013 af nadja4 (Slettet)

hej 

jeg har en lille opgave som jeg ikke kan komme videre med

en lille pige står ved foden af en kælkebakke. Forklar på baggrund af din fysik-viden, hvorfor det er bedre for pigen at blive ramt at sin bror der kommer farende på en slæde end af sin mor. vis vha. en regnstykke i din vurdering

 man kan  antage at dregnen  ikke er kæmpestor ,  og  hvis nu det er en meget lille mor så bliver det pludselig omvendt.


jeg tænker på at det skal være  noget med potential og kinetisk energi, men kan bare ikke finde ud af det.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2013 af SuneChr

Slædens kinetiske energi i sammenstødet = 1/2·(masse af slæde + person)·v2 , hvor v er slædens hastighed.

Heraf ses, at den kinetiske energi (også) vokser med slædeførerens masse.


Svar #2
19. februar 2013 af nadja4 (Slettet)

er det lig meget hvad slædens hastighed er, dvs. kan jeg godt sige 1/2*(10kg+45kg)*20^2


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2013 af SuneChr

# 2  Slædens hastighed kender du vel næppe. Opgavebesvarelsen skal demonstrere, at du v.h.a. energiformlen kan redegøre for, at jo større massen er, desto større er den kinetiske energi, og dermed skadens omfang ved sammenstødet.


Svar #4
19. februar 2013 af nadja4 (Slettet)

#3 jeg er ikke helt med, vil det sige at jeg slet ikke skal regne på noget?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2013 af SuneChr

# 4  Du har jo ingen tal at regne videre på i # 0.

# 2  Du antyder, at slæden vejer 10 kg og slædeføreren 45 kg, og at hastigheden af slæden er 20 km / t   ?

       I formlen må du lave v = 20 km / t  om til    m / s  og når du ganger ud fås  joule som enhed for energien.


Svar #6
19. februar 2013 af nadja4 (Slettet)

jeg har beregnet den kinetiske energi for dregnen der ikke vejer så meget, med 40 kg og slæde 10 kg, og v=20 km/t ( og jeg har ca. fået 470 j) og et andet eksempel for at han vejer meget 80 kg, og det andre tal var det samme ( og her fik jeg energien til ca. 670 J) , og derefter kunne jeg  redegøre for, at jo større massen er, desto større er den kinetiske energi  og desto større bliver skaden ved sammenstødet.

Er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
19. februar 2013 af SuneChr

# 6

1)    772 Joule

2)  1389 Joule


Skriv et svar til: opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.