Matematik

Matematik i vejbump

21. februar 2013 af mmesh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg spurgte også for et par dage siden, men jeg kunne ikke forstå svarende. Det ville være godt hvis du kunne forklare både svar og metode :)
Billede er vedhæftet.

--------------

Vejbump er inden for de sidste par år vundet frem som et middel til at begrænse bilernes fart igennem beboede områder.


Vejbumpet, som man kan se på figuren på næste side, følger en cirkelbue med radius på r=20m, og en kordelængde på k=4m.
Den vandrette linje er vejbanen.
a. Hvor stor er cirkelbumpets største højde hmax?


b. Hvor stor er højden h1 , når  x =1 meter?


Vejbumpet skal have en bredde på 6m, og endefladerne skal være lodrette.
c. Hvor meget materiale skal man bruge for at lave vejbumpet?

Vedhæftet fil: korde.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Betragt den retvinklede trekant, der har kateterne k/2  og r - hmax, og hypotenusen r . Af Pythagoras har man så

(k/2)2 + (r - hmax)2 = r2

Isoler hmax og indsæt de kendte værdier for k og r .

c) Beregn rumfanget af bumpet ved at beregne arealet af cirkelafsnittet og gange det med bumpets bredde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ellers se din tidligere tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1306112 hvor fremgangsmåder til alle spørgsmålene er forklaret.


Skriv et svar til: Matematik i vejbump

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.