Matematik

Beregning af vejbump (korde, pilhøjde, vinkel)

18. februar 2013 af mmesh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Se vedhæftet fil for tegning.

Vejbumpet følger en cirkelbue med radius r=20m, og en kordelængde på k=4m
Den vandrette linje er vejbanen.


a. Hvor stor er cirkelbumpets største højde? (hmax)

b. Hvor stor er højden h1, når  x =1 meter?


Vejbumpet skal have en bredde på 6m , og endefladerne skal være lodrette.


c. Hvor meget materiale skal man bruge for at lave vejbumpet?

Vedhæftet fil: korde.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2013 af mathon

 

                         (r - hmax)2 + (k/2)2 = r2

                        r2 - 2hmax•r + hmax2 + k2/4 = r2

                        hmax2 - (2r)hmax + k2/4 = 0       hmax > 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2013 af peter lind

Det nemmest er nok at ligge et koordinatsystem ind med begyndelsespunkt i cirklens centrum og finde cirklens ligning. ligningen for vejbanen er y = y0, hvor y0 er en konstant. Den kan du finde ved at sætte x = 2 eller -2 ind i cirklens ligning. Den maksimale højde kan du finde som differencen mellem radius og y0. Højden ved x meter kan du finde på tilsvarende måde.

Find arealet af vejbumpet og gang det med bredden. Det giver det ønskede rumfang

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2013 af mathon


Svar #4
18. februar 2013 af mmesh (Slettet)

Jeg har svært ved at forstå begge svar. Hvis vi bare regner opgave a, hvordan løser jeg den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2013 af peter lind

Metoden i #2

a) find cirklens ligning.

b) indsæt x = 2 i cirklens ligning og find deraf y0.

c) makshøjde = r-y0


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2013 af mathon

a)                     

                        hmax2 - (2r)hmax + k2/4 = 0       0 < hmax< r



                        hmax  = r - √(r2 - (k/2)2)

 
                      


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. februar 2013 af Stats

Halvcirklen skære koorden i den yderste kanter. lad os sige at den skære i x=0 og x=4

Cirklens ligning hedder (a-x)2+(b-y)2=r2, hvor a,b∈R
og kan omformes til ligningen y=b±√(r2-(a-x)2).

Lad os sige at  a=2, altså halvdelen af koordens længde.
0=b+√(202-(2-0)2) og vi isolere b, og finder ud af at værdien for b≈-19.9.

Derved har vi en ligning der kan beskrive bumbet.
f(x)=-19.9+√(202-(2-x)2)

Vi kan godt tænke os til at, når x=2 har funktionen sin hmaks
f(2)≈0.1m, Og derved er opgave a) beregnet.

b)  f(1)=0.075m

c) ∫f(x)dx · 6, og sæt grænserne for det bestemte integral a,b til 0,6 og du vil få 0.80m3

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. maj 2020 af yoshi123123

#7 ved godt det er 7 år senere, men er du sikker på at det c) ikke er 1.6m^3. og hvordan løses b)


Skriv et svar til: Beregning af vejbump (korde, pilhøjde, vinkel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.