Matematik

Ligninger

23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg håber på lidt hjælp til denne opgave:

a. Beregn løsningerne i ligningen x2 - 3x + 2 = 0 og bestem herefter tallene p og q, så:

   2x - 4                 p              q
-------------      =  -------  +  --------
x2 - 3x + 2            x-1          x-2

                                                  2x - 4
Angivet endelig integral ( ---------------   dx )
                                               x2 - 3x + 2

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2013 af LeonhardEuler

Beregn diskrimianten først så du kan se hvor mage løsninger den har.

D = b2- 4ac

 

D >  0  : 2 Løsninger

Finde to løsninger:

x = -b +/- √D

           2a

 

D = 0  : 1 løsning

x = -b / 2a

 

D <  0 : 0 løsninger

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

Bestemmelse af p og q:

(2x-4)/[x2-3x+2] = 2(x-2)/[(x-1)(x-2)] = 2/(x-1) ⇒ p = 2 og q = 0.

Bestemmelse af integralet:

2∫(x-1)-1dx = 2 ln(x-1) + c, for x ∈ ]1;∞[


Svar #3
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

1#

D=b2-4*a*c

D= -32-4*1*2

D= -17

D<0 = 0 løsninger

Der er ingen løsninger?


Brugbart svar (2)

Svar #4
23. februar 2013 af mathon

#3

 

                              D = b2- 4•a•c

                              D= (-3)2- 4•1•2

                              D= 1

                              D>0    dvs to løsninger

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. februar 2013 af mathon

                          2(x - 2)               2       0
                     ---------------      =  ----- + -----              x
∉{1,2}               
                     (x - 1) • (x-2)         x - 1   x - 2


Svar #6
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Og hvad skal jeg så efter at have fundet ud af at der er 2 løsninger?


Brugbart svar (2)

Svar #7
23. februar 2013 af mathon

 

                              ∫ ((2x - 4) / ( x2 - 3x + 2))dx = 2•∫ (1/(x-1))dx   =          x≠1

                                                                            2•ln(|x-1|) + k

 


Svar #8
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Men jeg har jo kun fundet ud af at der er 2 løsninger. Jeg har ikke fundet ud af hvad løsningerne er?


Brugbart svar (2)

Svar #9
23. februar 2013 af mathon

 

                                                                          x2 - 3x + 2 = 0


                                                                               -(-3) ± √(1)    3 ± 1
                                                                         x = -------------- = ------
                                                                                       2               2

 

                                                                           x = 1   v   x = 2

                                      hvorfor
                                                             x2 - 3x + 2 = (x-1)(x-2)     (2.gradspolynomiets faktorisering)

 

                  


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. februar 2013 af LeonhardEuler

#8

Ligning:

x = -b +/- √D

           2a

 

1 Løsning

x = -(-3) + √1

         2*1

 

2 Løsning

x = -(-3) - √1

        2*1

 

Det kan du selv regne på. ;D


Svar #11
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Så løsningerne er x=1 eller x=2

 

Og så er svaret på spørgsmål b er 2•ln(|x-1|) + k?


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. februar 2013 af mathon

     

                                                                                     Ja


Svar #13
23. februar 2013 af tryllestaven (Slettet)

Jeg takker mange gange :)


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.