Fysik

opgave i centralbevægelse

24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, 

 

Jeg vil gerne have hjælp til denne opgave.

 

a) beregn kometen Halleys største afstand til Solen

b) Beregn Halleys største og mindste hastighed

Jeg har fået oplyst at kometens omløbstid om solen er 75,3 år og at banekurvens halve storakse er 17,8 AE. Derudover at når halley står nærmest solen er afstanden 0,586 AE.

 

Håber der er nogen derude, der kan hjælpe!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af peter lind

a) Find ellipsens excentricite 2. Største afstand er så a(1+e) hvor a er den halve storakse.

b) Brug arealhastigheden er konstant sammen med omløbstiden


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2013 af bassemusen7 (Slettet)

Men hvordan bestemmes excentriteten hvis man ikke kender b? altså halve lilleakse


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2013 af peter lind

Kortyeste afstand til solen er a(1-e)


Svar #4
24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

Vi har fået opgivet den korteste afstand til solen jo. Den er 0,586 AE. Er dette vores b-værdi eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. februar 2013 af bassemusen7 (Slettet)

ah og i og med at vi kender a og den korteste afstand må

0,586 AE.=1-a*e

 

og her skal e så blot isoleres?

 

 


Svar #6
24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

Har fundet ud af det nu tak :) 

 

men hvad med opgave b? mener du formlen, der hedder a/ T? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2013 af peter lind

Nej. Find arealhastigheden som arealet af ellipsen delt med omløbstiden


Svar #8
24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

Arelaet er givet ved A=π*b*a og vi har jo ikke b?


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2013 af peter lind

e2 = 1-(b/a)2


Svar #10
24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

Når jeg beregner alt dette bliver enheden m2/s :) men det skal det jo ikke


Svar #11
24. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

eller jo det skal den vel, når det er arealhastigheden... men hvad så når jeg har denne? den bliver 2.384564201*10^15 m2/s


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. februar 2013 af peter lind

Når kometen er i den fjerneste eller nærmeste afstand fra jorden er retningen mellen solen og kometen vinkelret på hastigheden. Så gælder der dA = ½r*vdt hvor r er aftstanden til kometen


Svar #13
25. februar 2013 af idalarsen95 (Slettet)

hvad står d for? 


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. februar 2013 af peter lind

differentialet


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. februar 2013 af bassemusen7 (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt kan du ikke uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. februar 2013 af peter lind

Det samme d som i dy/dx


Brugbart svar (1)

Svar #17
25. februar 2013 af peter lind

Lav evt. en tegning I et lille stykke tid dt bevæger kometen sig et lille stykke ds radierne ud til kometen sammen med stykket ds er en trkant med grundlinje ds og højde r. sådan en trekant har arealet dA = ½*r*ds = ½r(ds/dt)*dt


Skriv et svar til: opgave i centralbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.