Matematik

Hjælp til differentiering!

24. februar 2013 af la87 (Slettet)

Hej!

Jeg håber der er nogle, der kan hjælpe mig.

 

Er det rigtigt det jeg har differentieret?

Jeg skal differentiere:

f(x) = 4x*lnx-1

Jeg bruger sætningen for produktreglen:

f '(x)*g(x)+f(x)*g '(x)

f(x) = 4x

g(x) =lnx-1

 

Jeg differentierer:

4*(lnx-1)+4x*1/x

4lnx-4+4= 4ln(x)

Jeg får altså resultatet 4lnx, men lommeregneren siger noget andet. Den siger 4lnx+4, hvorfor? Hvad jeg gjort forkert?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Er funktionen

4x·(ln(x) - 1)    eller    4x·ln(x) - 1     ?

Det er formodentlig det sidstnævnte udtryk:

(4x·ln(x) - 1)' = (4x)'·ln(x) + 4x·(ln(x))' - (1)'

                       = 4·ln(x) + 4x·(1/x) - 0

                       = 4·ln(x) + 4


Svar #2
24. februar 2013 af la87 (Slettet)

Jamen hvor bliver et tallet af her

(4x·ln(x) - 1)' = (4x)'·ln(x) ?+ 4x·(ln(x))' - (1)'


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2013 af peter lind

(1)' = 0


Svar #4
24. februar 2013 af la87 (Slettet)

Jamen er ikke  g(x) = lnx-1 eller hvordan. Jeg er ikke helt med. Er du ikke sød at forklar.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det første led i funktionen f(x) = 4x·ln(x) - 1 , altså 4x·ln(x) , er et produkt af to funktioner, som man benytter produktreglen på. Det er gjort i #1. Det andet led, -1 , er en konstant, der forsvinder ved differentiation.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2013 af SuneChr

# 0 og 4

f(x) = [ 4x·lnx ]    - 1

Når produktreglen benyttes, er det kun produktet af funktionerne, der indgår. Derfor skal konstantleddet (- 1) holdes udenfor.

 


Svar #7
25. februar 2013 af la87 (Slettet)

Fint! Tusind tak skal I have! :-)


Skriv et svar til: Hjælp til differentiering!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.