Fysik

Hvorfor bruger man messing til musik instrumenter?

06. marts 2013 af iamjustadreamer - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen .
Hvorfor er det lige at man bruger messing til instrumenter og hvordan bliver de påvirket når metallet bliver enten kølet af eller varmet op? Her forstiller jeg mig at lyden bliver forsinket, hvilket måske kunne skyldes at metallet "trækker sig sammen" når det bliver koldt, dermed vil man få nogle andre toner end hvis det var ved stuetemperatur?
  Sker der en ændring af svingninger inde i instrumentet under sådan nogle forhold? 
kort sagt hvilke fysiske forhold har betydning for musikken hvis man spiller i kulde? 


Mvh Den nysgerrie :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2013 af candphil

Messingblæseinstrumenter er ikke altid af messing - de kan fx også være i træ. (må dog ikke forveksles med træblæsere, som i øvrigt også af og til er metalinstrumenter - fx saxofonen). Instrumentet stemmes på stemmebøjlen. Det er klart, at svingningerne i selve instrumentet spiller en rolle for lyden, men det er i højeste grad selve mundstykket som gør forskellen for hornblæseren, som skal tilpasse sit 'trut' til instrumentet, så han får den lyd ud af det som han gerne vil. Man kan sige, at det er 'trut'et' som bliver kastet rundt i hornet, og derfor spiller hornets materiale og metallets temperatur ikke helt så stor en rolle for instrumentets stemthed.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. marts 2013 af hesch

http://da.wikipedia.org/wiki/Messingbl%C3%A6ser

Legeringen messing anvendes formodentlig fordi man ved ændring af blandingsforhold i legeringen, kan ændre metallets hårdhed og dermed klang. Messing kan ikke hærdes, ( f.eks. i fobindelse med lodning/svejsning) så man behøver ikke at bekymre sig om lokale hærdninger i instrumentet, der vil ændre klangen.  Messing er forholdsvis modstandsdygtig overfor korrosion kemiske påvirkninger, spyt, håndsved.

Du kan læse i linket om ventiler, trækstænger osv. der har indflydelse på voluminet af instrumentets indre klangrum, der har indflydelse på den tone eller de toner, som instrumentet forstærker/fremhæver. Musikerens trut skal stemme overens med dette klangrum, for at det lyder ordentligt.

I kulde og varme formoder jeg, at instrumenter kan finjusteres/stemmes efter forholdene ( ændring af rørlængde eller andet ).


Skriv et svar til: Hvorfor bruger man messing til musik instrumenter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.