Matematik

please hjælp matematik

07. marts 2013 af stina0117 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Antallet af danske lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen, er i perioden 2000-2005 aftaget. Figuren viser, at udviklingen med god tilnærmelse kan beskrives med en lineær funktion   hvor x er antal år efter 2000, og y er antal lønmodtagere, der betaler til efterløns¬ordningen. Det oplyses, at grafen for denne line¬ære funktion går gennem punkterne (1, 1472 000) og (4, 1352 000).

a) Bestem tallene a og b.



Jeg har så fået

a = (Y2-Y1 )/ (X2-X1)

Punkterne er:
(1,   1472000) = x1, y1
(4,   1352000) = x2, y2

a = -4000

Hvordan finder jeg b????

har også problemer med opgave b) 
som lyder sådan her: 

b) I hvilket år kommer antallet af lønmodtagere, der betaler til efterlønsordningen, ned på 1100 000, hvis denne udvikling fortsætter?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af PeterValberg

b kan bestemmes som:

hvor f(x1) = y1 og x1 er koordinaterne til ét af de kendte punkter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. marts 2013 af PeterValberg

spørgsmål b)

løs ligningen f(x) = 1100000 mht x
hvor f(x) er funktionens forskrift

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2013 af lfdahl (Slettet)

a). Brug f.eks. (x1,y1) = (1, 1472000) og det, at du kender a (=-4000):

y1(x1) = a x1 + b ⇒ 1472000 = -4000 1 + b ⇒ b = 1472000 + 4000 ⇒ b = 1476000.

 

b). Bestem x, når y(x) = 1100000:  1100000 = -4000 x + 1476000 ⇒ -4000 x = -376000 ⇒ x  = 376000/4000 = 94

- altså i år 2094.


Svar #4
07. marts 2013 af stina0117 (Slettet)

Mange mange tak for svar!!


Skriv et svar til: please hjælp matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.