Matematik

ligninger med to ubekendte

09. marts 2013 af klogeågerhjælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

har følgende to ligninger, som jeg skal finde koefficienterne til:

2x-y= 1

-6x+4y = 2

hvordan gør jeg? :o)


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2013 af mathon

 

                I:   8x - 4y = 4
                II:  -6x+4y = 2                              I og II adderes

                    2x = 6
                    x = 3                                       som substitueret i  2x - y = 1
   giver

                    y = 2•x - 1
                    y = 2•3 - 1 = 5

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. marts 2013 af ChemistryIsKey

Løs for y i begge ligninger

     y = 2x - 1

     y = (2 + 6x) / 4

Nu sættes de to ligninger lig hinanden

     y = y

     2x - 1 = (2 + 6x) / 4

     8x - 4 = 2 + 6x

     2x = 6

     x = 3

Dette x indsættes nu i en af de oprindelige udtryk for y for at finde den tilhørende værdi for denne

     y = 2x - 1 = 2 · 3 - 1 = 6 - 1 = 5

Du kan kontrollere dig selv ved at indsætte x-værdien i den anden ligning også og se om y også i den giver 5

     y = (2 + 6x) / 4 = (2 + 6 · 3) / 4 = (2 + 18) / 4 = 20 / 4 = 5

y-værdien giver altså 5 i begge ligninger og derfor må skæringspunktet eller løsningen til ligningssystemet være

     (x , y) = (3 , 5)

:)


Skriv et svar til: ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.