Matematik

Procentvise ændring

13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Hvordan beregner man den procentvise ændring?

Tabellen viser sammenhørende værdier af vægt (målt i kg) og hvilestofskiftet (målt i kcal/døgn) for forskellige pattedyr.
Vægt (kg): 0,3  2,4   6,4    13    29,3    51,8    59,6
Hvilestofskifte (kcal/døgn): 28   135  293   520   956   1394   1591

I en model er hvilestofskiftet f(x) (målt i kcal/ døgn) som funktion af vægten x (målt i kg) af typen: f(x) = b • x a

a = 0,7646
b = 70,5120

c) Bestem den procentvise ændring i hvilestofskiftet ved en vægtforøgelse på 15 %. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2013 af mathon

 

                                y = 70,5120 • x0,7646

                                y2/y1 = (x2/x1)0,7646
med
           x2 = 1,15x1  og  y2/y1 = 1+ry
har du

                                1+ry = 1,150,7646          beregn ry og omskriv til procent

        

                               


Svar #2
13. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Kan det passe: 11,28 %   ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. marts 2013 af Mixzo (Slettet)

Ja, det er korrekt Chokoladeee, hvis du ikke er helt sikker på hvad #1 mener med det han skriver, kan du måske bedre forstå dette:

Du har din ligning: y=70.5120*x0.7646

Du lader nu x være 1.

70,5120*107646=70,5120

Du lader nu x vokse, som er 1, voske med 15 %, da er x=1,15

du sætter nu 1,15 ind på x plads i din ligning:

70,5120*1,150,7646=78,4666

Du kan nu dele de 2 ligninger med hinanden:

78,4666/70,.5120=1.1128

Dette tal, som du rigtig nok er kommet frem til svarer til 11,28%

Derfor er den procentvise ændring i hvilestofskiftet 11,28% ved en vægt forøgelse på 15%.


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. marts 2013 af annekatrinearentsen (Slettet)

Hvordan kom du frem til, hvad a og b var? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. april 2013 af Mixzo (Slettet)

Hej Anne-katrine. Du finder a og b, ved at sætte tabelværdierne ind i et koordinatsystem og laver en potens-regression :)Mvh


Skriv et svar til: Procentvise ændring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.