Matematik

Differentiation af sammensat funktion?

14. marts 2013 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Hvordan differentiterer jeg ln(2x+1) i hånden? 

Ved det er en sammesat funktion 

 

ydre:

f(x)= ln(x) 

f `(x)= 1/x 

 

indre:

g(x)= (2x+1) 

g ` (x)= 2 

 

derefter skal man gange den ydre differtieret med den indre differentiteret 

 

2/x???

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke rigtigt. Argumentet til den ydre funktions differentialkvotient er jo den indre funktion.

(f(g(x))' = f '(g(x)) · g'(x)


Svar #2
14. marts 2013 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet)

så det er : 

1/x * (2x+1) *2??

 

Vil du ikke uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det er

(ln(2x+1))' = (1/(2x+1)) · (2x+1)' = 2/(2x+1)

Den afledede af funktionen ln() er jo 1/() , der skal tages i argumentet 2x+1 .


Svar #4
14. marts 2013 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet)

Nu kan jeg se det! mange tak!


Svar #5
14. marts 2013 af Jegharbrugforhjælpp (Slettet)

jeg har et andet spørgsmål. Håber du vil svare. 

 

det er i forlængelse med denne tråd: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1142667 

det er i 2# forstår så langt som ∫ 2x·(x2+1)5 dx = ∫ (x2+1)5 2x•dx = ∫ u5du = (1/6)u6 + k = (1/6)·(x2+1)6 + k

til det sidste markeret.. hvordan får man 1/6?

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man benytter den generelle formel

∫ xn dx = xn+1/(n+1) + k , n ≠ -1 ,

som du sikkert kan finde i din bog.


Skriv et svar til: Differentiation af sammensat funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.