Matematik

Matematik deSolve

14. marts 2013 af Chokokolade (Slettet)

Jeg skal deSolve funktionen: dv/dt -(1/(15-t))·v = 300/(15-t) -9,81 , 0 ≤ t ≤ 14 ,

 

men hvordan tastes det ind på lommeregneren? Opgaven lyder:

I en model for farten af en raket, der skydes lodret op, er rakettens fart som funktion af tiden en løsning til differentialligningen: dy/dt - 1/15-1 • v = 300 / 15-t  -9,81,  0≤t≤14.

hvor v(t) er rakettens fart (målt i m/s) til tidspunktet t målt i sekunder efter affyring.
Til tidspunktet t = 0 er rakettens fart 0 m/s.
a) Bestem en forskrift for v, og bestem det tidspunkt, hvor rakettens fart når op til 1000 m/s.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen ved at benytte den færdige løsningsformel.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2013 af AMelev

Det er lettest konsekvent at omdøbe den afhængige variabel til y, så her er y = v og y ' = dv/dt.

Hvis du benytter TI, skal du taste desolve(....... and y(0) = 0, t,y), hvor ..... er ligningen med y ' og y.
Check, at brøkerne ser rigtige ud!

Når du så har løsningen, sætter du det ind som v(t)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgavetråden er en aflægger af en anden tråd fra TS's side, hvor differentialligningen blev skrevet korrekt.

Se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1317397


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. august 2013 af Cerebrum (Slettet)

Jeg håber en af jer kan forklar mig hvad jeg gør forkert i indtastningen på TI-89.                                                                  desolve(y'= -(1)/(15-t)*y=(300)/(15-t) -9,81   and   y(0)=0,x,y)    ?????


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. august 2013 af mathon

desolve(y' = (1/(15-t))*y + 300/(15-t)-9,81,t,y) | t≥0 and t≤14


                        


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. august 2013 af mathon

@C1 er en integrationskonstant, som, da y(0)=0, er lig med 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. august 2013 af Cerebrum (Slettet)

mange tak Mathon ;)


Skriv et svar til: Matematik deSolve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.