Matematik

hjæææææææææælp- mærkelig opgave

14. marts 2013 af Missperfec (Slettet)

Hej SP.

Jeg har brug for hjælp til at lave denne vedhæftede opgave... Hvordan gør man? har ingen ideer?

Vedhæftet fil: mat6.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Hvor godt har du læst den opgave?

fordoblingsfaktor 3, hvad betyder det?

hvilke værdier forventes?


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. marts 2013 af mathon

                        


                           f(x) = b•2x/X2

                           f(x) = y = 7•2x/3

                                 3•log(y/7)
                           x = ------------
                                    log(2)


                          

 


Svar #3
14. marts 2013 af Missperfec (Slettet)

#2- Er ikke helt med, bruger du formlen for at finde fordoblingsfaktoren?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er givet, at fordoblingskonstanten er lig med 3. Derfor gælder der, at

f(x+3) = 2·f(x)

for alle x. Start med at sætte x = 0 i den formel.


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2013 af mathon

  som for
                        f(x) = b • ax
  giver
                        f(x + 3) = 2•f(x)

                        b • ax+3 = 2•f(x)

                        (b • ax) • a3 = 2•f(x)

                        f(x) • a3 = 2•f(x)

                        a3 = 2

                        a = 21/3
                       

  hvoraf
                        f(x) = y = b • 2x/3     gennem (0,7)

                                 7 = b • 20/3 = b • 1 = b

  dvs
                        f(x) = 7 • 2x/3


           


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er nu slet ikke nødvendigt at bestemme konstanterne a og b i den eksponentielle forskrift, da opgaven kan løses ved hurtig hovedregning udelukkende ved at benytte fordoblingskontsanten.

f(3) = 2·f(0)

f(6) = 2·f(3) = 22·f(0)

56 = f(p) = 8·7 = 8·f(0) = 23·f(0) , så p er 3 fordoblingskonstanter efter 0.


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. marts 2013 af mathon


                       ...men så kan sammenhængen ses, når der rådgives på to måder

 

       endskønt tekstopgaveforfatteren formentlig i det skjulte har lagt op til
    
                  f(x + n3) = 2n·f(x)     med fordoblings-"tre-spring"

                                                     


Svar #8
14. marts 2013 af Missperfec (Slettet)

#4 Hvilken formel er det du bruger? og hvor kommer 2 tallet fra?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man benytter definitionen af begrebet fordoblingskonstant for en eksponentiel funktion. Hvis fordoblingskonstanten er x2 , gælder der, at

f(x + x2) = 2·f(x)

for alle x.

At noget fordobles betyder, at det ganges med 2. Når man lægger fordoblingskonstanten x2 til funktionens argument, fordobles funktionsværdien.


Svar #10
14. marts 2013 af Missperfec (Slettet)

Ok. Men kan du lave et eksempel? Så kan jeg måske forstår det bedre? For jeg er stadig ikke helt med... For formlen for en eksponentiel funktion er jo F(x)= b*ax Hvordan kommer du så frem til f(x +x2)= 2* f(x)?


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er definitionen af begrebet fordoblingskonstant. For en eksponentiel funktion f(x) = b·ax , hvor a > 1 , findes der en positiv konstant x2, så at

f(x + x2) = 2·f(x) for alle x.

At det er tilfældet, kan man se ved at benytte funktionsudtrykket. Man ser, at

b · ax+x2 = 2·b·ax

gælder for alle x, netop når

ax2 = 2 , eller

x2 = log(2) / log(a) .

I opgaven benytter man så oplysningen om, at fordoblingskonstanten er lig med 3, til hurtigt at beregne f(3) og f(6).


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. marts 2013 af SuneChr

   x      0    3     6     9

f(x)      7  14   28   56

For hver gang x øges med 3, fordobles f(x).

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. marts 2013 af mathon

f(x + X2) = 2·f(x) for alle x.

At det er tilfældet, kan man se ved at benytte funktionsudtrykket. Man ser, at

           #11 er identisk med #5, når

           aX2 = 2 udskiftes med a3 = 2


........................

for den mindre rutinerede bruger af eksponentialfunktioner
er
            f(x + X2) = 2•f(x)  ikke altid umiddelbart indlysende

hvilket #5 skal ses som en erfaringsmæssig konsekvnes af
 


Skriv et svar til: hjæææææææææælp- mærkelig opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.