Matematik

hjælp til mat. opgave 3,065

05. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)
Hej alle.
Har brug for hjælp til opgave 3.065 i den blå eksamensopgave bog til 3-årigt forløb A-niveau.

Det ved jeg: længde af vektor a = 5
længde af vektor b = 2
vinkel mellem a og b = 30

Jeg har fundet vektor a*vektor b og bestemt tallet t, således at vektor a står vinkelret på (vektor a + t*vektor b)
Nu skal jeg så bestemme de værdier af t, for hvilke arealet af det parallelogram, der udspændes af vektor a og (vektor a + t*vektor b) er lig 20.`?????hjælp.

Svar #1
05. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

glemte at skrive at jeg helst skal bruge hjælpen i løbet af imorgen.....så håber på hurtig hjælp...
på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2005 af 2835 (Slettet)

JEg har lige afleveret en blæk regning med opgaven, det jeg gjorde var jeg tegnede en trekant, og dernæst brugte jeg cosinusrelationen, det er lidt svært at forklarer, der er sikkert også en nemmere måde, Men hvis du vil have opgaven så kontakt mig via SP, Skriv din mail så sender jeg dig opgaven MED FIGUR TIL!!

MEN jeg fik følgende ligninge:
196=36+4t^2-12t (cos-relationen for vilkårlige trekanter)
t= -8 eller t=5

::2835::
www.gym-opg.webbyen.dk

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2005 af 2835 (Slettet)

SKriv evt. din mail herinde så sender jeg den NU!!!

::2835::

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2005 af 2835 (Slettet)

UNDSKYLD jeg kiggede på 3.066 jeg har ikke den opgave du ønsker...

Svar #5
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

okay....men virkelig ingen der kan hjælpe?????...please har brug for hjælp snarest.
på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

Arealet af det af vektorerne a og a+tb udspændte parallelogram kan eksempelvis bestemmes ved hjælp af en determinant

A = |det(a,a+tb)|

Dette ansættes til 20, hvorved de korresponderende t-værdier kan bestemmes.

//Epsilon

Svar #7
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

okay...tak for vinket.....men når jeg så sætter |det(a,a+tb)|=20, hvordan arbejder jeg så videre derfra??
jeg får vel så : |det(a,a+tb)|= 20 (=)
|a|*|a+tb|*sinv = 20............kan jeg så godt sige at vinklen er 30 (se mit første indlæg) eller hvordan??
eller vil du bruge en anden determinantformel?? kan ikke helt se det for mig.

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2005 af allan_sim

#7. Prøv at regne determinanten i koordinater i stedet for...

Svar #9
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

altså med formlen det(a,b) = a1b2-a2b1?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. oktober 2005 af allan_sim

#9.

Ja, hvis a har koordinater (a1,a2) og a+tb har koordinater (a1+tb1,a2+tb2), så kan du finde determinanten og sætte lig med 20... noget går ud og der dukker en anden determinant op, som du kan beregne ud fra opgavens oplysninger.

Svar #11
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

ok tak
så kommer jeg frem med ligningen
a1^2+a1tb1-a2^2-a2tb2 = 20
kan du ikke lige give mig et sidste hint til hvad der går ud med hinanden her?? kan virkelig ikke se det..

Brugbart svar (0)

Svar #12
06. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
Det er ikke helt korrekt; du skal multiplicere 'over kors', når du bestemmer determinanten:

det(a,a+tb) =
det([a1,a2],[a1 + tb1, a2 + tb2]) =
a1(a2 + tb2) - a2(a1 + tb1) =

...du fortsætter. Alternativt kan man ihukomme, at

det(a,a+tb) = â*(a+tb)

hvor â er tværvektoren til a. Det giver præcis det samme.

//Epsilon

Svar #13
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

nå ja....det havde jeg glemt....hehe ....tak

Svar #14
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

så når jeg frem til a1b2t-a2b1t=20
rigtigt??
og måske et lille hint til?? please

Svar #15
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

kan jeg eventuelt bruge skalarproduktet til noget??

Brugbart svar (0)

Svar #16
06. oktober 2005 af allan_sim

#14.
Hvad sker der, hvis du sætter t uden for parantes?

Svar #17
06. oktober 2005 af Alvaro (Slettet)

så bliver det vel
t(a1b2)-t(a2b1) = 20 ik?

Brugbart svar (0)

Svar #18
06. oktober 2005 af allan_sim

#17.
Eller t(a1b2-a2b1) = 20.

Indholdet af parentesen er en ny determinant. Hvordan kan du beregne den?

Brugbart svar (0)

Svar #19
06. oktober 2005 af allan_sim

#18. Husk i øvrigt at sætte numerisk værdi om determinanten.

Brugbart svar (0)

Svar #20
06. oktober 2005 af AC_CA (Slettet)

Kan folk hjælpe mig? Nogen som kan løse 4.015 med f(t) = 11 + 4,9 sin(pi/12(t-8)) og 0<t<24 ... t er tiden i timer efter midnat og f(t) er temp. hvad er så den højeste temp., og hvad er den laveste?

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.