Almen studieforberedelse (AT)

Homovielser - AT, samfundsfag og religion

17. marts 2013 af eravn (Slettet)

Hej derude,

Jeg har i AT ("Kampn for det gode liv" er overemnet) valgt at skrive i religion og samfundsfag omkring den nylige lovgivning omkring vielse af homoseksuelle i den danske Folkekirke.

I religion vil jeg tydeliggøre den indholdsmæssige del af de religiøse forestillinger og fænomener der indgår i konflikten, dvs. bla. eksempler fra Bibelen, der taler imod vielse af homoseksuelle og udtalelser fra præster, der er imod. Men i samfundsfag bliver det straks sværere. Jeg vil gerne skrive noget om, hvorfor de langt om længe er blevet godkendt (evt rød regering, før var DF støtteparti og de imod homovielser) eller noget om kirke og stat, hvorfor staten eksempelvis skal vedtage love inden for kirken....

- har I andre gode indgangsvinkler eller andre måder samfundsfag kan spille den anden væsentlige rolle?

Og har I evt. en ide til en problemformulering?

Jeg mangler lidt, for ikke at sige meget, en rød tråd...


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2013 af candphil

Velvalgt kombination af fagkombination og emne...! Man kunne godt se lidt på homoseksuelles magt i DK - hvor mange af dem er der umiddelbart i folketinget - i forhold til hvor mange der (angiveligt) er i DK som helhed.... jeg kan sagten se en række tilgange på dette emne med det gode liv i fokus ..!


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. marts 2013 af adsafadfdsafdasf

"Bibelen siger , at det er forkert, når folkekirken begynder at vie homoseksuelle". Flere bruger dette som argument imod vielse af homoseksuelle.

Martin Luther taler kritisk om, at Bibelen indeholder både gode "evangeliske peberkorn" og "muselort". De ligner hinanden, men der er væsentlig forskel!

Vi lever i et samfund, hvor homoseksuelle kan leve i ægteskab på lige fod med heteroseksuelle. Skal man som kristen i dag derfor tage stilling til, hvordan vi skal forholde os til homoseksuelle vielser, skal vi ikke bare spørge: Hvad siger Bibelen? Det er for upræcist. Vi skal finde de evangeliske peberkorn og undgå muselorten ved at spørge: Sagde eller gjorde Jesus noget i forhold til homoseksuelt samliv? (For en kristen er Guds Ord Jesus Kristus. Ikke Bibelen)

Jesus sagde ikke noget, men han gjorde noget. I Matthæus 8,5-13 møder Jesus en romersk officer, hvorom det beskrives, at han havde et meget tæt forhold til sin unge tjener. Denne tjener er blevet lam, hvilket berørte officeren så dybt, at han opsøger Jesus og beder ham om at helbrede sin ven.

Det var forbudt de romerske soldater og officerer i det første århundrede at medbringe deres familier på deres årelange ophold i felten. En officers tjener skulle derfor dag og nat være parat til at hjælpe officeren med alle ydelser, sikkert også seksuelle? Det tætte forhold mellem officeren og tjeneren (hvor officeren i den grad har en uhørt omsorg for en tjener, der oven i købet var slave) må betyde, at de to levede i et meget nært venskabsforhold: et forhold som vi i dag med et moderne udtryk ville kalde for homoseksuelt.

Officeren, denne outsider ift. Jødedommen, tager Jesus uden forbehold imod. Og uden nogen form for bebrejdelse, helbreder Jesus hans tjener og kalder lige frem officeren for et forbillede for troen. 

 

 


Svar #3
01. april 2013 af eravn (Slettet)

 

Mange tak for brugbare svar begge to! 

Og en super lignelse Petermt, lige netop den jeg skal bruge i min argumentation for vielse af homoseksuelle ;-)  

 


Svar #4
06. juni 2013 af eravn (Slettet)

Hej igen! 

Petermt, har du flere lignelser/episoder, hvor Jesus gør eller siger noget, der viser at kristendommen/Bibelen ikke kan/bør have noget imod vielser af homoseksuelle???

Det er blot så jeg har flere at sammenligne med (skal jo være kildekritisk) og da ovenstående lignelser var super, vil jeg blor høre, om du har flere i ærmet ;-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2013 af adsafadfdsafdasf

Ovenstående fortælling er umiddelbart den eneste lignelse jeg kan finde, hvori Jesus forholder sig til homoseksualitet, i Bibelen. På det tidspunkt var homoseksualitet ikke ligefrem normen, så Jesus spekulerede sikkert ikke meget over det. 

 


Svar #6
18. juni 2013 af eravn (Slettet)

Okay, mange tak for svar igen ;-) 


Skriv et svar til: Homovielser - AT, samfundsfag og religion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.