Matematik

tabel,,

17. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg har, spørgsmål til en opgave,

opgaven lyder

 

i de seneste år er nye frysere blevet forbedret, så de forbruger stadig mindre el. tabellen viser det typiske årlige elforbrug for frysere for årene 1988-2000,

se vedhæftet, opgave 6,

det oplyses, at det årlige elforbrug med god tilnærmelse kan beskrives ved en lineær model,

f(x) = ax + b

hvor x er antal år efter 1988, og f(x) er det årlige elforbrug, målt i kWh.

 

,a) hvordan bestemmes a og b,?, hvad fortæller tallet a om udviklingen i fryseres elforbrug,?

,b) hvornår vil det typiske årlige elforbrug for frysere være 300 kWh, hvis denne udvikling fortsætter,?

 

Vedhæftet fil: h.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der skal foretages lineær regression på tabellens data.

b) Løs ligningen f(x) = 300 .


Svar #2
17. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg har udregnet a

a = (y2-y1) / (x2-x1)

,hvad er b,?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Genlæs #1. Man skal lave lineær regression på tabellens data. Regressionens resultat er konstanterne a og b.


Svar #4
17. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg mente, formlen for b, ?

,har jeg evt. regnet a rigtigt, ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der foreligger en tabel med mere end to sæt data. Man foretager regression med en lineær model. Resultatet af regression er konstanterne a og b. Genlæs forklaringerne ovenfor.


Svar #6
25. marts 2013 af avengers (Slettet)

nu kan jeg se det, jeg har foretaget, regression


Svar #7
25. marts 2013 af avengers (Slettet)

for at løse f(x) = 300,

skal jeg benytte logisk vækst,?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Man skal naturligvis benytte den lineære model, man lige har bestemt. Jeg ved ikke, hvad du mener med "logisk vækst".


Svar #9
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg mente hvordan jeg løser f(x) = 300, jeg forsøger at finde x,


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Løs ligningen

ax + b = 300 .

Det er en simpel førstegradsligning.


Svar #11
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

fint, jeg kan se det sådan at 

jeg har førstegradsligningen -15,7x + 31847 = 300

derefter skal jeg isolere x,


Svar #12
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

,,(300 - 31.847 )/(-15,7) = 2009

det betyder at, det årlige elforbrug er 300 kWh i 2009,


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du har ladet x være selve årstallet, men det fremgår jo af opgaven, at x er antallet af år efter 1988. Selvom dit svar måske er korrekt, er din konstant b ikke korrekt i henhold til opgavens ordlyd.


Svar #14
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg har lavet en lineær regression på excel,

derefter har jeg dannet en graf med ligningen -15x + 31847,


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Pointen er, at x er antal år efter 1988, ikke selve årstallet. Regressionen skal derfor foretages på en tabel, hvor x- værdierne afspejler dette.

Svar #16
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

da jeg havde foretaget en lineær regression på grafen, havde jeg fået ligningen -15,7x + 31847, mangler jeg noget, ? det burde være den rigtige ligning,


Brugbart svar (1)

Svar #17
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Du forstår tilsyneladende ikke forskellen mellem at bruge selve årstallet og så antallet af år efter 1988 som den variable x. Desuden er dine koefficienter ikke, hvad man finder ved en lineær regression.

Benytter man selve årstallet som den variable x, får man

y = -15,143x + 30738

Benytter man antallet af år efter 1988 som den variable x, får man

y = -15,143x + 634,14

Hældningskoefficienten a bliver naturligvis den samme for de to fremgangsmåder, men konstanten b afhænger jo af nulpunktet for x-aksen. Opgaven siger udtrykkeligt, at man skal benytte antallet af år efter 1988 som den variable x.

Benytter man de korrekte koefficienter, får man et lidt andet svar på spm b) end det, du har fundet i #12.


Svar #18
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

jeg ved godt at x fortæller om antallet af år efter 1988,

jeg kan ikke se hvordan jeg får nogle andre koefficenter


Brugbart svar (1)

Svar #19
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du kan vel hurtigt indse, at en relation

y = -15x + 31847

ikke virker, hvis x er antal år efter 1988?

Hvis man laver lineær regression på tabellens data, får man koefficienterne i #17.


Svar #20
26. marts 2013 af avengers (Slettet)

den ligning har jeg set,

jeg kan ikke se hvordan,

y = 15,143x + 634,14,


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.