Matematik

To ligninger med to ubekendte.

19. marts 2013 af Cirkeline6 (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej.
Hjælp jeg er sat på en opgave - hvordan er det nu liiige, jeg laver nedenstående om til en ligning af formen y = ax + b:

2x + y = 1 og 5x - 2y = -2


på forhånd tak

Brugbart svar (2)

Svar #1
19. marts 2013 af ChemistryIsKey

     2x + y = 1     (1)

     5x - 2y = -2   (2)

Løs for y i (1)

     y = 1 - 2x

Indsæt denne værdi for y i (2) og løs derefter for x

     5x - 2 · (1 - 2x) = -2

     5x - 2 + 4x = -2

     9x = 0

     x = 0

Indsæt denne værdi for x i enten (1) eller (2). Her er indsat i (2) og løses for y

     5 · 0 - 2y = -2

     -2y = -2

     y = 1

Derved er løsningen til ligningssystemet

     (x , y) = (0 , 1)

:)


Svar #2
19. marts 2013 af Cirkeline6 (Slettet)

Super, tusind tak.


Har dog lige et yderligere spørgsmål:

x = y - 2 og 2x = 4y


denne skal løses, så jeg kan aftegne linierne i et koordinatsystem efter formen y = ax + b.

øh.....hjælp

på forhånd tak

Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts 2013 af mathon

 

                       4y = 2x   ⇔  y = (1/2)x

                     

                      


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2013 af ChemistryIsKey

#2

En lineær funktion har, som du skriver selv, forskriften

     y = ax + b

For at få de to ligninger

     x = y - 2  (1)

     2x = 4y   (2)

til at ligne forskriften for den lineære funktion skal du altså få y til at stå alene på én af siderne i ligningen. Derfor løses ligning (1) nu for y

     y = x + 2

og ligning (2)

     y = 2x / 4 = 1/2x

Idet du nu har begge forskrifter for funktionerne, kan du enten finde løsningen (skæringspunktet mellem dem) i hånden eller grafisk. I hånden sætter man de to funktioner lig hinanden og finder først x-værdien for skæringspunktet

     y = y

     x + 2 = 1/2x

     2x + 4 = x

     x = -4

y-værdien til skæringspunktet finder du ved at indsætte denne fundne værdi for x i en af de to funktioner

     y = x + 2 = -4 + 2 = -2

     y = 1/2x = 1/2 · (-4) = -4 / 2 = -2

Således er løsningen til 'ligningssystemet' eller nærmere funktionernes skæringspunkt

     (x , y) = (-4 , -2)

Som sagt kan du også løse systemet grafisk ved at aflæse skæringspunktet mellem funktionerne (skitse vedhæftet) :)


Svar #5
19. marts 2013 af Cirkeline6 (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.