Matematik

Hvor højt står vandet når spanden er halv fyldt?

20. marts 2013 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvordan udregner man følgende

hvor højt står vandet når spanden er halv fyldt?

Spand

R = 15 cm

r = 12 cm

h = 35 cm

 

(Der står et sted at når spanden er delvis fyldt, kan indholdet beregns med denne funktion 

  y = 0,00769*x3+3,23*x2+452*x)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af PeterValberg

x i din ligning må være højden på vandet i spanden.

Du udregner først spandens volumen V med de givne oplysninger (det er en keglestub)
Denne værdi er vandmængden, når spanden er hel fuld, hvilket vil sige, at højden (på vandet), når
spanden er halv fuld, kan bestemmes ved at løse nedenstående ligning i x:

V = 0,00769x3+3,23x2+452x    

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af mathon

 

                 (1/2)V = (π/6) • h • (R2 + r2 + Rr) =  (π/6) • 35 • (152 + 122 + 15•12) = (6405/2) • π


                 indtegn i et sædvanligt koordinatsystem

                                                   y = ((R-r)/h)•x + r = (3/35)x + 12
 

                                Define f(x) = (3/35)x + 12

                                solve(π*∫(f(x)^2,x,0,h) = (6405/2)*π,h) = 19,42 cm
 

                højden af vandet i den halvt fyldte spand er 19,42 cm

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Hvis x er vandets højde i spanden fås spandens rumfang V ved at indsætte x=35 i y = 0,00769*x3+3,23*x2+452*x

det halve rumfang får af

V/2 = y = 0,00769*x3+3,23*x2+452*x hvor V indsættes og ligningen løses


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. marts 2013 af mathon

 

                    solve(0.00769x^3+3.23x^2+452x=(6405/2)*π,x)

                                                                                                         output:    x = 19.4347


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løser man ligningen

(x/h) · [ (r+(R-r)·(x/h))2 + r·(r+(R-r)·(x/h)) + r2 ] = (1/2) · [ r2 + r·R + R2 ]

med r = 12, R = 15, h = 35 , finder man x/h = 0,5548834 og dermed x = 19,42092


Skriv et svar til: Hvor højt står vandet når spanden er halv fyldt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.