Fysik

Gammastrålings absorption i vand

20. marts 2013 af Budsmoke

Hej.

Jeg er igang med en rapport om gammastrålings absorption i vand.

Er det rigtigt forstået, at når man laver forsøget, er det for at finde den tykkelse af vand der skal til for at strålingen er halveret??

Håber der er nogen der kan hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Oftere er formålet at finde fotonenergien af gammastrålingen samt at finde halveringstykkelsen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. marts 2013 af mathon

det kunne være

                                           I = Io • e-µx

                                           (I/Io) = e-µX½

                                           (1/2) = e-µX½

                                           eµX½= 2

                                  X½ = ln(2)/µ

                                    

    

 


Svar #3
20. marts 2013 af Budsmoke

I det forsøg jeg lavede, havde jeg en gammakilde under et målebæger og et GM-rør lige over, hvor jeg hældte mere og mere vand i for hver måling.

#2
 

det kunne det være

                                           I = Io • e-µx

                                           (I/Io) = e-µX½

                                           (1/2) = e-µX½

                                           eµX½= 2

                                  X½ = ln(2)/µ

                                    

det er de formler jeg har brugt men er bare ikke helt sikker på hvad det er jeg har regnet på??


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. marts 2013 af peter lind

#0 Det kan også være at vise at det eksponentielle fald er korrekt. Det må fremgå af din øvelsesvejlednin, hvad du skal vise


Svar #5
20. marts 2013 af Budsmoke

#4
 

#0 Det kan også være at vise at det eksponentielle fald er korrekt. Det må fremgå af din øvelsesvejlednin, hvad du skal vise

 

Gammakilden indeholder 370kBq af den radioaktive isotop cæsium-137(137cs), som henfalder til Barium137(137Ba) under udsendelse af elektroner(β--henfald). 94,4% af β--henfaldsker til en exciteret tilstand med en halverringstid på 2,552 minutter i 137Ba. Ved henfald af denne exciterede tilstand til gruntilstanden udsendes en foton med energien 661,7 keV.

I det forsøg jeg lavede, havde jeg gammakilden under et målebæger og et GM-rør lige over, hvor jeg hældte mere og mere vand i for hver måling.

forstår stadig ikke helt hvad jeg finder frem til igennem forsøget.


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2013 af peter lind

Hvis du måler for forskellige mængder vand skal du formodentlig -og kan i hvert fald- vise det eksponentielle fald. Du bør nok også angive halveringstykkelsen


Svar #7
20. marts 2013 af Budsmoke

Tak for hjælpen!! :)


Skriv et svar til: Gammastrålings absorption i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.