Matematik

Bestem radius

20. marts 2013 af multo26 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave med hjælpemidler.

I et koordinatsystem i rummet er givet punktet A(2,3,2) og vektorern n=(1,-2,2)

Opgaven lyder:

Bestem en ligning for den plan a der indeholder punktet A og som har n som normalvektor.

Bestem radius iden kugle K der har centrum i punktet P (-1,-3,2) og som tangerer planen a.

Hvordan gør man det på ti89?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af mathon

 

         en vektor i planen er
                                                 
                                                Define aq = [x,y,z] - [2,3,2]
                                                Define n = [1,-2,2]

        planens ligning fås
        af
                                                dotP(aq,n) = 0

                dvs
                                        α:     x - 2y + 2z = 0
    

                                               

                                             

                                                 


Svar #2
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

Hvordan bestemmer man så radiusen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2013 af mathon

 

     radius er afstanden mellem P(-1,-3,2) og α

                                                Define r = abs(-1 - 2*(-3) + 2*2) / 3

                                   tast
                                                 r


Svar #4
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

Så siger den to many arguments

 


Svar #5
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

ja

 


Svar #6
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

den villie ikke define...

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. marts 2013 af mathon

 

                    Define med stort D

    ellers
                        brug F4
                                  1:Define


Svar #8
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

Så ville den:)


Brugbart svar (1)

Svar #9
20. marts 2013 af mathon

   når røringspunktet kaldes R(x,y,z)
   har du
   vektorligningen
                                            OR = OP - r*|n|/3

        indtast
                                            Define or = [-1,-3,2] - r*n/3

                          tast                  or

                         punktet R har samme koordinater som stedvektoren OR

 

 

  sammenlign med
  https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1320044

                 

 

                                       

                        
 

          

                      


Svar #10
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)


Svar #11
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

så står der syntax


Svar #12
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

det hjælper så hvis jeg taster Define r=...

;)

 


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Planens ligning     α:    x - 2y + 2z = 0

Punktet    P(-1,-3,2)

Dist(P,α) = |-1 -2·(-3) +2·2| / √(12 + (-2)2 + 22) = |-1 +6 +4| / 3 = 9 / 3 = 3


Svar #14
20. marts 2013 af multo26 (Slettet)

tak


Skriv et svar til: Bestem radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.