Kemi

volume

23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Beregn volumen af den udviklede dihydrogen V(H2) ved en temperatur på 20 C og et tryk på 1,00 bar

Fe(s) +  H2SO4(aq)  + 7 H2O(l)  ?  FeSO4?7H2O(s) + H2(g)

Har overvejetom denne formel kan bruges V= n*T* P

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. marts 2013 af mathon

 

                                          Fe (s)  +  H2SO4 (aq)   --->   FeSO4 (aq)  +  H2 (g)

 

   men på formen
                                         n • R • T
                                   V = ----------
                                               p
   
         


Svar #2
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

men hvordan finder jeg n, når jeg ikke har massen oplyst ?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Har du ikke en masse eller et volumen af et af de andre stoffer i reaktionen? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. marts 2013 af Lone18 (Slettet)

 

 


Svar #5
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Jeg har den praktiske masse af jern :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Hvad er den? :)


Svar #7
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

0,987 g :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Okay. Reaktionen var

     Fe (s) +  H2SO(aq)  + 7 H2O(l)  -->  FeSO4·7H2O (s) + H(g)

Idet du kender massen af jernet kan du beregne stofmængden af denne ved

     n = m / M = 0.987 g / 55.85 g/mol = 0.01767 mol

Du ser at Fe og H2 reagerer i forholdet 1:1 og derfor må det gælde, at

     n(Fe) = n(H2) = 0.01767 mol

Nu kan du benytte idealgasligningen for at finde voluminet af denne gas

     V = (n · R · T) / p = (0.01767 mol · 0.08314472 (L·bar)/(K·mol) · 293.15 K) / 1 bar = 0.43 L

:)


Svar #9
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

men hvordan beregnes den så ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Hvad for en? :)


Svar #11
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Undskyld mente, når jeg har den praktiske hvordan beregnes den teoretiske så ? :)


Svar #12
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Udfra dine praktiske resultater kan du få et teoretisk. Det er det, der er udregnet i #8 ud fra din praktiske oplysning om massen af jern :)


Svar #14
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Det er fordi min opgave lyder sådan

 Beregn det teoretiske udbytte mteoretisk = m(FeSO4?7H2O) ud fra m(Fe). :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Nåå, men så er det vel en helt anden opgave en med gassen. Heldigvis kan denne løses på næsten samme vis.

Stofmængden af Fe har vi allerede udregnet til

     n(Fe) = 0.01767 mol

Man kan igen ud fra reaktionen se, at Fe og FeSO· 7 H2O reagerer i forholdet 1:1 og derfor kan vi (ligesom før) skrive

     n(FeSO4 · 7 H2O) = n(Fe) = 0.01767 mol

Man kan nu beregne massen af FeSO4 · 7 H2O idet dets molare masse slås op eller udregnes med formlen

     m = M · n = 278.02 g/mol · 0.01767 mol ≈ 4.913 g

:)


Svar #16
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Tak, men forstår ikke hvorfor du bruger formlen for masse ? :)


Svar #17
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

ps, vil du ikke også mene at den begrænsede reaktant er jernet


Brugbart svar (1)

Svar #18
23. marts 2013 af ChemistryIsKey

Sammenhængen mellem masse, molar masse og stofmængde er

     m = M · n     ,     hvor m er masse, M er molar masse og n er stofmængde

Du kan benytte denne sammenhæng, hvis du (i dette tilfælde) fx kender stofmængden af et stof i mol og gerne vil finde massen i gram. Den molare masse for et stof finder du ved at lægge de forskellige atommasser sammen - fx med FeSO4 · 7 H2O bliver molarmassen

     M(FeSO4 · 7 H2O) = M(Fe) + M(S) + 11 · M(O) + 14 · M(H)

     M(FeSO4 · 7 H2O) = 55.85 g/mol + 32.07 g/mol + 11 · (16.00 g/mol) + 14 · (1.008 g/mol)

     M(FeSO4 · 7 H2O) = 278.03 g/mol

Du kan altså altid finde molarmassen for et stof, så denne er ikke en variabel - det er kun enten massen eller stofmængden. Hvis vi regner videre kan vi nu finde massen af FeSO4 · H2O ved den omtalte sammenhæng

     m = M · n = 278.03 g/mol · 0.01767 mol ≈ 4.913 g

Hvis du skal sige noget om denne masse i sammenhæng med opgaven ville det være noget à la:

     "Den største teoretisk mulige masse FeSO4 · H2O ved reaktion med 0.987 g Fe er altså 4.913 g"

-------

Det med den begrænsende reakant kan du ikke rigtig svare på endnu. Du ved jo ikke hvor meget svovlsyre, der indgår i reaktionen. Men hvis der er overskud af syren eller bare mere end 0.01767 mol (pga. reaktionsforholdet mellem syren og Fe) ville Fe være den begrænsende reaktant - altså den reaktant der bliver opbrugt først og derved 'styrer' reaktionen :)


Svar #19
23. marts 2013 af Jessen133 (Slettet)

Tusind tak for alt den hjælp, men jeg har et sidste spørgesmål

når jeg udregner den procentiske udbytte via denne formel (praktiske udbytte/teoretiske udbytte * 100% ), og for et tal som afviger fra 100 %,hvad kan årsagerne så være ? :) foreksempel måleussikkerheder osv ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. februar 2020 af Jamulla

Jern reagerer med dihydrogensulfat og der dannes dihydrogen (gas) og jern(II)sulfat. 

a) opskriv reaktionsligningen og afstem den

Fe + H2SO4 -> FeSO4 + H2 (mangler bare at afstemme den)

b) hvis der anvendes 24,5 g jern og 32,6 g dihydrogensulfat, hvilken af de to reaktanter vil så være den begrænsende faktor (svaret skal begrundes)

c) find massen af hver produkterne. 

d) hvad er volumen af dihydrogen ved et tryk på 0,98 bar og en temperatur på 19,7 grader?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.