Matematik

En opgave

24. marts 2013 af Sophia11 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har fået det her sæt kastet i hovedet, og har problemer med opgave 3

En 5 m lang vippe er ophængt på midten. Når den ene ende rører jorden, er der 2 m til den stolpe, den er fastgjort til.  
Bestem, hvor højt punktet B er over jorden.  (skitsen findes i opgavesættet)

 

Vedhæftet fil: Matematik.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er to ensvinklede, retvinklede trekanter på figuren. Skalaforholdet bestemmes ud fra oplysningen, at vippen er ophængt i midtpunktet. Bestem AC i den store trekant og benyt så Pythagoras.


Svar #2
24. marts 2013 af Sophia11 (Slettet)

Hvordan bestemmes AC, det er et stykke tid siden jeg har arbejdet med trigonometri 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Med henblik på at kunne bestemme længden BC, bestemmes i første omgang den manglende katete i den lille trekant. Det vides, at vippen er ophængt på midten, og derfor også, at hypotenusen i den lille trekant er 2,5. Kateten i den lille trekant bestemmes da ifølge Pythagoras læresætning ved

    22 + x2 = 2,52 → kvadratroden(2,52 - 22) = 1,5

 

proportionalitetsfaktoren imellem de to trekanter bestemmes herfra ved forholdet imellem hypotenusen i hhv. den store og lille trekant

    5 / 2,5 = 2

 

hvorefter denne anvendes til at bestemme længden BC, ud fra den først manglende katete

    2 · 1,5 = 3

   

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den lille trekant er ensvinklet med den store trekant ABC, og begge trekanter er retvinklede. Da vippen er ophængt på midten, er hypotenusen i den lille trekant halvt så stor som AB . Derfor er skalaforholdet mellem de to trekanter lig med 2. Derfor er |AC| = 2·2 = 4. Og endelig finder man kateten BC i trekant ABC ved at benytte Pythagoras, dvs

|BC|2 = 52 - 42 = 25 - 16 = 9 = 32 ,

hvorfor

|BC| = 3 .


Svar #5
25. marts 2013 af Sophia11 (Slettet)

Nu er BC bestemt som er 9, men ikke hvor højt punktet B er over jorden ? 

Er det her rigtigt 52 + 92

= 106 (ogå tager man kvadratroden af de 106)  


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Det er forkert, at længden BC er 9 - du bør benytte fremgangsmåden anvendt i #3 og #4. Hvor højt punktet B er over jorden, er tilsvarende lægnden BC.

Hvordan er du kommet frem til 52 + 92?


Svar #7
25. marts 2013 af Sophia11 (Slettet)

Så svaret på spørgesmål er 3 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. marts 2013 af lvr34 (Slettet)

Ja, |BC| = 3


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det fremgår da af svaret i #4, at |BC| = 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. juni 2014 af 123434 (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: En opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.