Fysik

Opgave Laser

26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet) - Niveau: A-niveau

Laserlyset afsætter energien 1,2 MJ i løbet af 2,9 ns i en pille på størrelse med et knappenålshoved.

1) Beregn den effekt, hvormed laseren afsætter energi i pillen. 

 

Pillen har varmekapaciteten 0,025 J/K.

2) Beregn pillens temperaturtilvækst, når laserlyset afsætter energien 1,2 MJ i pillen. 

 

Laserlyset har bølgelængden 351 nm. Den flade af pillen, som laserlyset rammer, har arealet 1,2*10^-5 m^2. Det kan antages, at alle laserlysets fotoner absorberes. 

3) Bestem det tryk, som laserlysets fotoner udøver på pillen. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. marts 2013 af mathon

1) Beregn den effekt, hvormed laseren afsætter energi i pillen.

                                                       energi    E
                                          effekt = -------- = --
                                                           tid       t


                                             
 


Svar #2
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak - hvad er enheden? 


Svar #3
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

J/s ??


Svar #4
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

1,2 MJ / 2,9 ns = 0,41 J/s ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

nej

(1,2 MJ) / (2,9 ns) = (1,2•106 J) / (2,9•10-9 s) = ..


Svar #6
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen. 

Kan du hjælpe med b) og c) ?


Brugbart svar (2)

Svar #7
26. marts 2013 af mathon

Pillen har varmekapaciteten 0,025 J/K.

2) Beregn pillens temperaturtilvækst, når laserlyset afsætter energien 1,2 MJ i pillen.

               
                                           

                                 tilført energi  =  modtaget energi

                                         E          =       C • ΔT                            C er pillens varmekapacitet
 


Svar #8
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tak for hjælpen - den er hermed regnet. Kan du hjælpe med 3) ?


Brugbart svar (2)

Svar #9
26. marts 2013 af mathon

Laserlyset har bølgelængden 351 nm. Den flade af pillen, som laserlyset rammer, har arealet 1,2*10^-5 m^2. Det kan antages, at alle laserlysets fotoner absorberes.

3) Bestem det tryk, som laserlysets fotoner udøver på pillen

                                       h • c    1239,84 eV·nm
                           Efoton = ----- = --------------------
                                          λ            351 nm



                                    kraft                         F
                          tryk = ------                  p = ---                    (lille p)
                                    areal                        A



                          effekt = kraft • fart     P = F • v                  (store P)

 

                     

 

                

 

 


Svar #10
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Denne forstår jeg ikke helt. Skal jeg både regne tryk og effekt. Eller hvad skal jeg? Jeg kender da ikke kraften. 

 


Svar #11
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Hvad er det til det med Efoton?


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. marts 2013 af mathon

 

           det arbejde fotonerne udfører over en strækning på bølgelængden
           er lig med den tilførte energi


                                 F • λ = Efoton = h • c / λ

                                 F = h • c / λ2

   trykket er
             p = F / A = h • c / (λ2 • A) = (h • c / λ) / (λ • A) = (5,65939·10-19 J) / ((3,51·10-9 m) • (1,2·10-5 m2)) =

                                                                                     1,34·10-5 Pa


Svar #13
26. marts 2013 af stinedenseje (Slettet)

Tusind tak for hjælpen... Kan du hjælpe med tråden der hedder radius


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. april 2013 af sofiej92 (Slettet)

Fremgangsmåden er helt korrekt - dog er der en enkelt lille regnefejl, som opstår ved omskrivning af bølgelængden fra 351 nm til m. Dette skal i stedet være 3,51·10-7, hvorfor resultatet bliver 1,34·10-7 Pa.


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. april 2013 af mathon

Sorry!

trykket er
             p = F / A = h • c / (λ2 • A) = (h • c / λ) / (λ • A) = (5,65939·10-19 J) / ((3,51·10-7m) • (1,2·10-5 m2)) =

 

                                                                                     1,34·10-7 Pa


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Jeg har lige et spørgsmål til hvad resultatet i opg 2 endte med at blive, eftersom jeg tvivler på om mit er rigtigt..


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Opgaven er Opg 7 i dette opgavesæt

http://www.uvm.dk/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120816%20stx122%20FYSA%20skriftelig%20opgavesaet.ashx

Benyt fremgangsmåden vist i #7.

        ΔT = E / C = 1,2MJ / 0,025J/K = 48·106 K


Brugbart svar (0)

Svar #18
31. marts 2014 af Maria55555 (Slettet)

Årh tusind tak for hjælpen! Kan det passe, at opg 1. giver 4.1379310^14 js ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #19
31. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Enheden er forkert. Man beregner en effekt. Tilpas antallet af betydende cifre til de givne størrelser.


Skriv et svar til: Opgave Laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.